Δερματικοί Σπίλοι

Μεταβείτε στην ενότητα


Αφαίρεση δερματικού σπίλου – ελιάς – πότε πρέπει να γίνει;

Οι σπίλοι (ελιές) μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητοι και αφορούν μικρές ή μεγάλες συγκεντρώσεις κυττάρων  που περιέχουν την χρωστική ουσία μελανίνη . Χαρακτηρίζονται ως μη καρκινικοί σχηματισμοί και η κλινική τους εικόνα μπορεί να είναι λεία, με τριχίδια, με ζάρες ή να εξέχουν από το δέρμα σαν μικρές κρεατοελιές.

Ο πληθυσμός και ο τύπος των σπίλων διαφοροποιείται και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες και από την κληρονομικότητα. Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τους σπίλους είναι η ηλιακή ακτινοβολία.

Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, έχουν ελιές στο δέρμα τους. Από αυτούς τους σπίλους μερικοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι ή να είναι ύποπτοι για μελάνωμα ή καρκίνωμα και να χρειάζονται αφαίρεση. Εκτός από την περίπτωση της επικινδυνότητας, η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει καθαρά για αισθητικούς λόγους, αν έχουν βγει σε σημείο που «χαλάει» την εξωτερική  μας εικόνα.

Είναι πολύ σημαντική η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία,  όλων των ανθρώπων που έχουν σπίλους, καθώς τα μελανινοκύτταρα των σπίλων μπορούν να μετατραπούν σε καρκινικά από τον ήλιο.

Η κλινική εικόνα του σπίλου που μπορεί να εξαλλαχθεί σε μελάνωμα είναι:

  • Ταχεία αύξηση του μεγέθους της ελιάς
  • Απροσδιόριστα όρια και ασυμμετρίες
  • Πολλά χρώματα μέσα στον σπίλο
  • Αλλαγή στην υφή της ελιάς

Γενικά μια κρεατοελιά ή κανονική ελιά μικρότερη των 6 χιλιοστών δεν είναι ύποπτη.

Είδη σπίλων

Συγγενής Μελανοκυτταρικός

Υπάρχει από την γέννηση και μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, με τρίχες στο εσωτερικό του. Σε αυτόν τον τύπο σπίλου και ειδικά αν είναι μεγάλος, είναι αυξημένος ο κίνδυνος για ανάπτυξη μελανώματος.

Επίκτητος Μελανοκυτταρικός

Μπορεί να εμφανίζεται σαν μικρές κηλίδες, κυρίως στις περιοχές που τις χτυπάει ο ήλιος, να είναι σκουρόχρωμος με τρίχες, να χαρακτηρίζεται από μπλε χρώμα.

Ελιές στο δέρμα – τι πρέπει να γνωρίζω

Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος να ερευνάτε τους σπίλους είναι να ελέγχετε σε τακτική βάση όλα τα σημεία του σώματός σας και ειδικά αυτά που είναι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο. Οι ελιές πρέπει να ελέγχονται και να παρακολουθούνται καταρχήν από εμάς τους ίδιους ή από τους οικείους μας, σε περιοχές που δεν έχουμε άμεση ορατότητα οι ίδιοι (π.χ.στην πλάτη). Οποιαδήποτε αλλαγή στα χαρακτηριστικά ενός σπίλου και κυρίως ταχεία αύξηση του μεγέθους ή αλλαγή χρώματος ή αυτόματη αιμορραγία, θα πρέπει να μας οδηγεί χωρίς καθυστέρηση, στη απόφαση για αφαίρεση και βιοψία.

Πολύ σημαντική είναι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η χρήση αντηλιακού σε όλο το σώμα!

Αφαίρεση «κρεατοελιάς» - είναι το ίδιο με μια απλή ελιά;

Οι κρεατοελιές είναι συνήθως καλοήθεις και εντελώς ακίνδυνες. Ωστόσο συχνά είναι ενοχλητικές από αισθητική άποψη. Συχνή είναι η εμφάνισή τους σε περιοχές του σώματος που δημιουργούνται τριβές όπως είναι ο λαιμός και οι μασχάλες. Ένας παράγοντας που σχετίζεται με την εμφάνισή τους είναι η παχυσαρκία.

Το μόνο αρνητικό με τις κρεατοελιές είναι ο ερεθισμός τους και η αιμορραγία. Ο γιατρός με μία απλή κρυοθεραπεία ή καυτηριασμό θα τις αφαιρέσει, χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι.

Μέθοδοι αφαίρεσης σπίλων

Οι λόγοι που μπορεί να παρακινήσουν κάποιον να αφαιρέσει έναν σπίλο είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ο κίνδυνος εξαλλαγής ή εντόπισή του σε ένα σημείο που τραυματίζεται συχνά ή δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα.

Αφαίρεση σπίλου με Laser

Το laser επιλέγεται σαν μέθοδος εφόσον έχει αποκλειστεί η περίπτωση ο σπίλος να είναι κακοήθης. Συγκριτικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν αφήνει κανένα σημάδι ή ουλή.

Αφαίρεση με λεπίδι

Ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να αφαιρεθεί μια ελιά. Γίνεται με τοπική αναισθησία (ξυλοκαΐνη). Αν παραμείνει υπόλειμμα, μπορεί να αφαιρεθεί με διαθερμία.

Χειρουργική Αφαίρεση Σπίλου

Σε αυτήν την περίπτωση ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί επεμβατικά τον σπίλο με υγιές δέρμα  πέριξ αυτού. Το τμήμα που έχει αφαιρεθεί στέλνεται για βιοψία. Οι σπίλοι που πρέπει να αφαιρούνται επεμβατικά είναι κυρίως οι επίπεδοι και όσοι έχουν δώσει σημάδια επικινδυνότητας.

Αφαίρεση ελιάς και πόνος – μύθος ή αλήθεια;

Κάθε διαδικασία και τεχνική αφαίρεσης σπίλου μπορεί να προκαλέσει ήπια ενοχλήματα, όπως η αίσθηση τσιμπήματος την στιγμή της τοπικής αναισθησίας. Βεβαίως, κατά την αφαίρεση, είτε αυτή γίνει χειρουργικά είτε με laser,δε θα πονέσετε καθόλου.

Σπίλος – Ελιά στο μάτι – Τι πρέπει να κάνω

Η ελιά πάνω στο μάτι είναι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και είναι συνήθως καλοήθης. Έχει ομοιότητες με την κοινή ελιά που μπορεί κάποιος να εμφανίσει στην επιδερμίδα του. Εμφανίζεται στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού, κοντά στην ίριδα ή στο κάτω μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Ο μόνος λόγος που πρέπει να αφαιρείται είναι για να μην προκαλεί ενοχλήσεις στον βλεφαρισμό και για καθαρά αισθητικούς λόγους.

Όσον αφορά τους σπίλους γενικά στο πρόσωπο, θα πρέπει να δοθεί προσοχή τόσο στο μέγεθος όσο και στο σχήμα. Μία εξέταση στον γιατρό είναι απαραίτητη αν δείτε ξαφνικά την εμφάνιση κάποιας ελιάς ή την αλλαγή των χαρακτηριστικών κάποιας ήδη υπάρχουσας.

Οι ελιές στο πρόσωπο συγχέονται με σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, αιμαγγειώματα ακόμα και με γεροντικές κηλίδες, τα οποία είναι καλοήθεις βλάβες.

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα

  • Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα
  • Όσοι έχουν πολλές ελιές
  • Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό με μελάνωμα
  • Όσοι κάνουν πολλές ώρες ηλιοθεραπεία επί χρόνια

Συχνές ερωτήσεις

Η αφαίρεση σπίλου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο;

Πρόκειται για ένα σενάριο πολύ γνωστό, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι αλήθεια, όμως είναι τελείως μύθος! Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή αν κάποιος δεν αφαιρέσει μία ύποπτη ελιά, διατρέχει κίνδυνο μετατροπής σε καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα. Συνεπώς όταν μια ελιά δέρματος είναι ύποπτη και ο γιατρός προτείνει αφαίρεση,  θα πρέπει να γίνεται χειρουργική αφαίρεση και βιοψία χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τι είναι ακριβώς το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που προκύπτει από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των μελανινοκυττάρων. Συσχετίζεται άμεσα με την υπεριώδη ακτινοβολία και τα ηλιακά εγκαύματα και η εμφάνισή του συμβαίνει από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Στα πρώτα του στάδια εξελίσσεται πολύ γρήγορα και η κλινική του εικόνα διαφοροποιείται από τις άλλες ελιές του σώματος. Αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και άμεση  αφαίρεση, τότε μπορεί να επέλθει πλήρης ίαση. Αντιθέτως, αν η διάγνωση καθυστερήσει, τότε η αντιμετώπισή του είναι αρκετά περίπλοκη.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχονται οι σπίλοι;

Η συχνότητα ελέγχου καθορίζεται από τον γιατρό ύστερα από μία εξέταση. Συχνά προτείνεται ο ετήσιος έλεγχος.

Είναι φυσικό να βγαίνουν νέες ελιές στο σώμα ή να αλλάζουν αυτές που υπάρχουν ήδη;

Καθώς τα χρόνια περνούν είναι απόλυτα λογικό να βγαίνουν καινούργιες ελιές. Η εμφάνισή τους είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικό όσο και έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα παιδιά είναι λογικό να εμφανίζουν ελιές στο σώμα τους, οι οποίες  μπορεί να μεγαλώνουν σταδιακά καθώς προχωράει η ηλικία, όπως επίσης συχνή είναι και η εμφάνιση νέων σπίλων με την πάροδο της ηλικίας.

Μπορούν όλες οι ελιές να αφαιρεθούν με laser;

Η αφαίρεση σπίλων με laser είναι μία ενδεδειγμένη μέθοδος  για σπίλους που έχουν χαρακτηριστικά καλοήθειας. Αφού γίνει λεπτομερής εξέτασή τους με μεγεθυντικό φακό και διαπιστωθεί ότι δεν φέρουν κανέναν κίνδυνο, τότε μπορεί να αφαιρεθούν με laser. O πλαστικός χειρουργός θα σας καθοδηγήσει.

Γίνονται ράμματα σε κάθε αφαίρεση σπίλου;

Οι ελιές μπορούν να αφαιρεθούν με δύο χειρουργικές μεθόδους. Η μια είναι η εκτομή, μετά την οποία γίνονται ράμματα και η άλλη είναι με shaving, στην οποία δεν τοποθετούνται ράμματα.

Γενικά ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να επιλέξει να αφαιρέσει την ελιά, κάνοντας ή όχι ράμματα, ανάλογα με το βάθος του σπίλου.

Πόσο κοστίζει η αφαίρεση σπίλου;

Η τιμή προκύπτει ανάλογα με τον τύπο του σπίλου, το μέγεθός του, την εντόπισή του και την μέθοδο που επιλέχθηκε. Γενικά, το κόστος είναι χαμηλό και προσιτό. Μπορείτε να ρωτήσετε περισσότερα τον πλαστικό χειρουργό. Κλείστε ραντεβού για να αναλύσετε από κοντά όλες τις λεπτομέρειες.