Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική Ανάρρωση και Αποθεραπεία

anaimakti-vlefaroplastiki

Η βλεφαροπλαστική είναι μία πολύ συνηθισμένη επέμβαση που αποσκοπεί στην αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και στον περιορισμό του λίπους στο άνω βλέφαρο και στην μείωση της συσσώρευσης λίπους (σακούλες) κάτω από τα μάτια.

Παρόλο που γίνεται αρκετά συχνά και γενικά θεωρείται επέμβαση ρουτίνας, δεν παύει να είναι επέμβαση και να απαιτεί προσοχή και συμμόρφωση στις υποδείξεις του γιατρού τόσο πριν όσο και μετά από αυτή.

Ακόμα και η λεγόμενη αναίμακτη βλεφαροπλαστική  έχει κάποια περίοδο ανάρρωσης και αποθεραπείας. Ο dr Γεώργιος Αραβανής σε επιλεγμένες περιπτώσεις με αρχόμενη χαλάρωση των βλεφάρων, εφαρμόζει την αναίμακτη βλεφαροπλαστική με το εξειδικευμένο laser (fractional laser). H αναίμακτη αυτή βλεφαροπλαστική διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και προκαλεί σύσφιγξη του δέρματος του βλεφάρου.

 Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον ενδιαφερόμενο να γνωρίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν την ίδια την επέμβαση, καθώς και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη σωστή ανάρρωση και αποθεραπεία.

Η διαδικασία – Μία επέμβαση χωρίς αίμα

Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική γίνεται στο ιατρείο με ένα εξειδικευμένο laser, το οποίο ανοίγει μικροσκοπικές οπές στο δέρμα του βλεφάρου, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και  εξαλείφει ρυτίδες και χαλάρωση στο δέρμα των βλεφάρων.

Η λειτουργία της έγκειται στην επιλεκτική αύξηση της  θερμοκρασίας σε μια συγκεκριμένη δερματική ζώνη, εξαϋλώνοντας τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος, χωρίς να επηρεάζονται οι βαθύτερες. Έτσι το πλεονάζον δέρμα φεύγει αναίμακτα και ανώδυνα.

Αμέσως μετά την διαδικασία

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει οίδημα και ερυθρότητα γύρω από τα σημεία που έγινε η αναίμακτη βλεφαροπλαστική, ενώ θα υπάρχει συνεχής δακρύρροια . Η φροντίδα μετά την επέμβαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την χρήση  ενυδατικής αλοιφής, η οποία μπορεί να προκαλέσει προσωρινή θαμπάδα στην όραση. Σε γενικές γραμμές, αυτό αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της επέμβασης, όπως επίσης και η προσωρινή φωτοευαισθησία.

Πόσο χρόνο χρειάζεται ο ασθενής για να επανέλθει

Η ανάρρωση του ασθενούς από μια επέμβαση αναίμακτης βλεφαροπλαστικής 2 περίπου εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες και να υπάρχει αρκετή ξεκούραση.

Αρκετοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ότι ο χρόνος ανάρρωσης κρατάει υπερβολικά πολύ, ενώ το οίδημα και η ερυθρότητα των πρώτων ημερών μπορεί να τους καταβάλει ψυχολογικά. Όμως το τελικό αποτέλεσμα αξίζει την αναμονή.

Φροντίδα

Τις επόμενες μέρες μετά την επέμβαση θα πρέπει να γίνεται συνεχής χρήση ειδικής αλοιφής . Επίσης οι κρύες κομπρέσες και τα αναλγητικά  βοηθούν για να υποχωρήσει το οίδημα και η ερυθρότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει και χρήση ειδικών σταγόνων για να αποφευχθεί η ξηροφθαλμία.

Την πρώτη εβδομάδα μετά τη βλεφαροπλαστική, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διάβασμα, τηλεόραση, υπολογιστή, καθώς και τη χρήση φακών επαφής. Το οίδημα και η ερυθρότητα μπορούν να μετριαστούν με την ανυψωμένη στάση του κεφαλιού.

Μια εβδομάδα μετά

Μία εβδομάδα μετά και αφού  έχει προχωρήσει αρκετά η επούλωση, οι ασθενείς θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι τους για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον ήλιο και τον άνεμο.

Για το επόμενο διάστημα των τριών εβδομάδων θα πρέπει να αποφύγουν τις έντονες δραστηριότητες που αυξάνουν τη ροή του αίματος στα μάτια, όπως τη γυμναστική, τα βάρη, το σκύψιμο, ακόμα και το κλάμα.

Γεώργιος Θ. Αραβανής 

Πλαστικός Χειρουργός

aravanisplasticsurgery.gr