Αποτρίχωση Laser: Γενικές πληροφορίες

Μεταβείτε στην ενότητα


Η αποτρίχωση με laser είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να απαλλαγείτε οριστικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα.

Η μέθοδος ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1995, με τα πρώτα μηχανήματα αποτρίχωσης να λειτουργούν με πολύ καλά αποτελέσματα. Πλέον η επιστήμη των laser έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε υπάρχουν πολλών τύπων μηχανήματα, το καθένα με δική του τεχνολογία, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε σκούρες και ξανθές τρίχες, σε λευκά και σταρένια δέρματα.

Η αποτρίχωση  με laser επιτυγχάνεται μέσω της φωτοθερμόλυσης. Το μηχάνημα laser  εκπέμπει δέσμη ενισχυμένου φωτός, η οποία προσπερνάει την επιδερμίδα και απορροφάται από την μελανίνη που υπάρχει στον θύλακα της τρίχας, προκαλώντας την καταστροφή του θυλάκου. Η αποτρίχωση είναι απολύτως ασφαλής, διότι, κατά τη διάρκειά της, η επιδερμίδα προστατεύεται από τον μηχανισμό δυναμικής ψύξης (ο οποίος δρα και σαν τοπική αναισθησία προς αποφυγή κάθε ενόχλησης που μπορεί να παρουσιαστεί).

Δεν υπάρχει περιορισμός στις περιοχές του σώματος που μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία. Από το πρόσωπο μέχρι τα χέρια, την κοιλιά, την γραμμή του μπικίνι και όλο το μπικίνι, τα πόδια, τις μασχάλες.

Αποκλειστικός στόχος αποτρίχωσης είναι, με την κατάλληλη ενέργεια laser, να καταστραφεί ο θύλακος της τρίχας, χωρίς να επηρεαστεί η γύρω περιοχή.

Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με laser είναι εντυπωσιακά κυρίως σε λευκές επιδερμίδες, όπου η δύναμη του laser συγκεντρώνεται αποκλειστικά στον θύλακα και δεν πάει στις γύρω περιοχές, όπως θα γινόταν σε μία σκουρόχρωμη επιδερμίδα με πιθανότητες να δημιουργήσει ερυθρότητα και λιγότερο καλό αποτέλεσμα.

Πλέον, υπάρχουν στην αγορά μηχανήματα ειδικά για σκουρόχρωμες επιδερμίδες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι συνεδρίες είναι συνολικά 6-8 στον αριθμό και γίνονται ανά 30-45 μέρες.

Αποτρίχωση μπικίνι: Τι πρέπει να προσέξω

Αν έχετε δοκιμάσει αποτρίχωση με κερί στο μπικίνι, σίγουρα γνωρίζετε καλά ότι είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές. Κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης στην περιοχή αυτή, υπάρχει ενόχληση και μετά εμφανίζεται ερυθρότητα για λίγες ώρες.

Στο laser τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η διαδικασία διαρκεί λίγη ώρα και για την αποφυγή κάθε ενόχλησης μπορεί να εφαρμοστεί ειδική αναισθητική κρέμα.

Πριν ξεκινήσετε τη συνεδρία για αποτρίχωση με laser στο μπικίνι, είναι πολύ σημαντικό η περιοχή να είναι στεγνή και καθαρή και να μην υπάρχουν ίχνη κρέμας στην περιοχή.

Laser αποτρίχωση στο πρόσωπο

Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν αποτρίχωση στο άνω χείλος (μουστάκι) σε συνδυασμό με το πηγούνι. Συχνή είναι και η αποτρίχωση στις φαβορίτες αν είναι μεγάλες.

Καλό είναι η αποτρίχωση στο πρόσωπο να γίνεται από την ηλικία των 18 ετών και άνω, όταν θα έχουν σταθεροποιηθεί οι ορμόνες.

Η αποτρίχωση στο πρόσωπο απαιτεί 6-8 συνεδρίες συνολικά.

Ο αριθμός των συνεδριών μπορεί να είναι αυξημένος μόνο στην περίπτωση που η γυναίκα παρουσιάζει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, η δέσμη φωτός του laser δεν απορροφάται από τις λευκές τρίχες, επομένως  οι άσπρες τρίχες  δεν μπορούν να αφαιρεθούν με την τεχνολογία laser.

Γενικοί κανόνες πριν και μετά την αποτρίχωση laser

  • Δεν πρέπει να έχει προηγηθεί αποτρίχωση με κερί τουλάχιστον έναν μήνα πριν την αποτρίχωση laser
  • Η επιδερμίδα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη πρόσφατα στον ήλιο ή στο solarium
  • Η επιδερμίδα πρέπει να είναι στεγνή και καθαρή, πλυμένη με απλό αφρόλουτρο/σαπούνι και νερό και όχι με μαντηλάκια καθαρισμού
  • Δύο μέρες πριν την συνεδρία συνιστάται να ξυριστείτε στην περιοχή που θα αποτριχωθεί
  • Ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει οποιαδήποτε δερματολογικό πρόβλημα ή αλλεργία
  • Μετά την θεραπεία αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 15 ημέρες

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Ο αριθμός των συνεδριών διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και κατά μέσο όρο χρειάζονται  6 συνεδρίες για την απαλλαγή από την τριχοφυΐα. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά την πρώτη συνεδρία.

Είναι σημαντικό οι συνεδρίες να προγραμματίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε το λέιζερ να μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχουν παρενέργειες στην αποτρίχωση laser;

Οι παρενέργειες που είναι απόλυτα φυσιολογικές είναι οι ήπιες κοκκινίλες στην περιοχή και ένα ελαφρύ πρήξιμο. Αν ο γιατρός δεν είναι έμπειρος μπορεί να δημιουργηθεί έγκαυμα καθώς και υπέρχρωση. Όλες οι παρενέργειες είναι παροδικές και υποχωρούν σε λίγες ημέρες.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται το laser;

H αποτρίχωση με laser αντενδείκνυται για άτομα με ιστορικό ψωρίασης και άλλων δερματικών προβλημάτων όπως η φωτοδερματίτιδα. Επίσης δεν προτείνεται για άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και έχουν κακοήθεις βλάβες δέρματος.

Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της αποτρίχωσης laser;

Η αποτελεσματικότητα της αποτρίχωσης με laser εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν και τον αριθμό των συνεδριών.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι το  είδος του μηχανήματος, η ποιότητα του δέρματος και της τρίχας, η απόχρωση της επιδερμίδας, η ύπαρξη διαφόρων ορμονικών διαταραχών.

Πόσο κοστίζει η αποτρίχωση laser;

Η αποτρίχωση με laser έχει χαμηλό κόστος ειδικά, αν επιλέξετε πακέτα περιοχών που συμφέρουν πολύ. Ακόμα και για μεμονωμένες περιοχές ή ιδιαίτερες απαιτήσεις, ο dr. Αραβανής θα σας προτείνει μία προσιτή τιμή!

Πόσο χρονικό διάστημα απέχει η μία συνεδρία από την άλλη;

Συνήθως χρειάζεται να περάσουν από 1-2 μήνες μεταξύ των συνεδριών, αναλόγως με την περιοχή εφαρμογής και τον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας. Σταδιακά, ακόμα και σε δύσκολες περιοχές, μπορεί να χρειάζεται μία επαναληπτική συνεδρία μία φορά τον χρόνο.