Αυξητική Στήθους

Η αυξητική πλαστική των μαστών διενεργείται σε περιπτώσεις αμαστίας ή μικρομαστίας και πραγματοποιείται με τη βοήθεια προθέσεων σιλικόνης.

Στις μέρες μας όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την αυξητική στήθους. Οι λόγοι μιας τέτοιας απόφασης είναι πολύ προσωπικοί και έχουν να κάνουν κυρίως με την αυτοεκτίμηση της γυναίκας και με το πώς αισθάνεται η ίδια όταν έχει μικρό ή ανύπαρκτο στήθος, ή όταν παρατηρεί ένα «άδειασμα» του στήθους μετά από εγκυμοσύνη και θηλασμό, κ.λ.π.

Η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο μαζικός αδένας δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένος λέγεται αμαστία. Στη μικρομαστία ο αδένας υπολείπεται σε μέγεθος σε σχέση με το φυσιολογικό. Η μικρομαστία μπορεί να είναι:

  • Αναπτυξιακή η οποία εμφανίζεται από την εφηβεία και χαρακτηρίζεται, εκτός από το μικρό μέγεθος του αδένα και από έλλειμμα δέρματος και υποδόριου ιστού.
  • Υπόστροφη η οποία εμφανίζεται μετά από εγκυμοσύνη ή με την εμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται μόνο από μικρό μέγεθος του μαζικού αδένα, ενώ υπάρχει περίσσεια δέρματος και υποδόριου ιστού.

 

Τεχνικές Αυξητικής Στήθους – Τοποθέτηση Προθέματος

Υπάρχουν διάφορες  χειρουργικές τεχνικές σχετικά με την αύξηση των μαστών. Καταρχήν η τοποθέτηση της τομής μπορεί να γίνει γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία τομή) ή στην υπομαστική πτυχή (υπομάστια τομή). Αναφέρεται  επίσης η πραγματοποίηση τομής στη μασχάλη, που όμως δεν την προτιμούν οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Αραβανής.

Μετά έρχεται η επιλογή του επιπέδου που θα δημιουργηθεί ο θύλακας, δηλαδή πού ακριβώς θα  τοποθετηθεί το πρόθεμα. Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές, ανάλογα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της ασθενούς

Το πρόθεμα μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από:

  • τον μαστικό αδένα (subglandular)
  • τον μείζονα θωρακικό μυ (submuscular) ή
  • την  περιτονία του μείζονα θωρακικού μυός (subfascial).

Επιλογή Ενθέματος

Τέλος πολύ σημαντικό θέμα αποτελεί η επιλογή της κατάλληλης πρόθεσης. Ο κ. Αραβανής χρησιμοποιεί πάντα προθέσεις της εταιρείας MENTOR, μιας από τις καλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Και επειδή η γυναίκα δικαιούται να γνωρίζει  ακριβώς τι υλικό θα τοποθετηθεί στο σώμα της, χορηγείται στην ασθενή μετά την επέμβαση ειδική βεβαίωση που φέρει τους εργοστασιακούς κωδικούς του προϊόντος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ενθεμάτων. Οι  ανατομικές ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες της κάθε γυναίκας θα καθορίσουν την επιλογή στρογγυλής ή ανατομικής πρόθεσης, χαμηλού ή μέτριου ή υψηλού προφίλ.

 

Πριν Την Επέμβαση Της Αυξητικής

Γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, δηλαδή εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση. Επίσης σε γυναίκες άνω των 35 ετών φρόνιμο είναι να γίνεται και μαστογραφία. Η ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για το αν λαμβάνει κάποια φάρμακα. Ο γιατρός θα συστήσει την διακοπή κάποιων φαρμάκων (πχ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά) για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

 

Σημαντικές Πληροφορίες Για Την Επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί δύο ώρες.  Η γυναίκα μπορεί να  φύγει από την κλινική το ίδιο βράδυ ή το επόμενο πρωί. Η ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες σε  4-5 μέρες. Όμως η άσκηση και η έντονη δραστηριότητα δεν επιτρέπονται για 3 εβδομάδες.

Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες, της τάξεως του 1-2 %. Μπορεί να συμβεί αιμάτωμα, μόλυνση ή ρίκνωση της ινώδους κάψας (η λεγόμενη απλά «κάψα»), για την αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να απαιτηθεί επανεγχείρηση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επέμβαση της αυξητικής μαστοπλαστικής δεν επηρεάζει καθόλου την ικανότητα θηλασμού.

 

Συχνές Ερωτήσεις Για Την Αυξητική Στήθους

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία;

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων  αφορά γυναίκες 18-50 ετών, οι οποίες έχουν μικρό στήθος ή  αυξημένη χαλάρωση στην περιοχή, συνήθως μετά από μια εγκυμοσύνη. Δεν είναι σπάνιες όμως και οι περιπτώσεις που η αυξητική μαστών εκτελείται και σε γυναίκες άνω των  55 ετών.

Είναι επικίνδυνα τα ενθέματα σιλικόνης;

Τα ενθέματα σιλικόνης πληρούν  όλες τις σύγχρονες ιατρικές προδιαγραφές και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, χωρίς να εγκυμονούν κάποιο κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών.

Όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ,  ότι οι σύγχρονες προθέσεις σιλικόνης είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν προκαλούν ούτε καρκίνο ούτε είχε άλλα νοσήματα(όπως νοσήματα του κολλαγόνου) για τα οποία είχαν ακουστεί στο παρελθόν κάποιες ανυπόστατες φήμες.

Πόσο επώδυνη είναι ως επέμβαση η αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους συνοδεύεται από ελαφρύ πόνο, που είναι ιδιαίτερα αισθητός τις πρώτες 48 ώρες και σταδιακά υποχωρεί. Ο πόνος είναι λίγο πιο ενοχλητικός, όταν η πρόθεση τοποθετείται υπομυικά.

Το πρήξιμο πότε υποχωρεί;

Το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος υποχωρεί ένα μήνα μετά την επέμβαση, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί στους τρεις μήνες.