Γυναικομαστία

Μεταβείτε στην ενότητα


Τι είναι η γυναικομαστία

Το ανδρικό στήθος αποτελείται από την θηλή και τον μαζικό αδένα που βρίσκεται πίσω από την θηλή. Στους άνδρες, ο μαζικός αδένας είναι μικρός σε μέγεθος και δεν αναπτύσσεται ποτέ, παραμένοντας ατροφικός.Στις γυναίκες είναι φυσιολογική η ανάπτυξή του. Στους άνδρες όμως αν αναπτυχθεί σημαίνει ότι υπερισχύουν τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες που μεγαλώνουν το στήθος.

Έτσι, προκύπτει η γυναικομαστία. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίζουν και ψευδογυναικομαστία-λιπομαστία, όταν υπάρχει συσσώρευση λίπους, χωρίς απαραίτητα να παρουσιάζεται υπερτροφικός αδένας. Αυτή η μορφή παρουσιάζεται κυρίως σε υπέρβαρα άτομα. Η λιπομαστία και η γυναικομαστία λοιπόν  μπορoύν  να διορθωθούν  από τον πλαστικό χειρουργό με ασφάλεια.

Η γυναικομαστία συνήθως αφορά και τους δύο μαστούς και σπανίως τον έναν. Δεν επηρεάζει την υγεία αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να δυσκολεύουν τον άνδρα στην καθημερινότητά του . Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το αίσθημα αμηχανίας  είναι έκδηλο. Οι μαστοί μπορεί να είναι επώδυνοι.

Αιτίες εμφάνισης γυναικομαστίας

Ορμόνες

Πρώτο και βασικό αίτιο εμφάνισης της γυναικομαστίας είναι αυτό των ορμονών. Οι διαταραχές ανάμεσα στα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Η υπερίσχυση των οιστρογόνων σε μερικούς άνδρες είναι βασική αιτία για αναπτυγμένους μαστούς.

Ανάλογα με την ηλικία, η γυναικομαστία μπορεί να διαχωριστεί σε νεογνική, εφηβική και ώριμη γυναικομαστία.

Τα νεογνά είναι φυσιολογικό να έχουν διογκωμένους μαστούς, εξαιτίας της έκθεσής τους στις γυναικείες ορμόνες της μητέρας τους. Λίγο μετά την γέννηση αυτό υποχωρεί.

Στην ηλικία των 14 ετών περίπου, η διόγκωση των μαστών οφείλεται συνήθως στην αύξηση της οιστραδιόλης αντί της τεστοστερόνης, που κανονικά πρέπει να υπερισχύει. Για να πούμε ότι ο έφηβος έχει εμφανίσει γυναικομαστία και είναι μόνιμη, τότε πρέπει το στήθος του να είναι σταθερά διογκωμένο για δύο χρόνια περίπου. Η θεραπεία είναι μονόδρομος και είναι χειρουργική.

Στους ενήλικες άνδρες που εμφανίζουν γυναικομαστία θα πρέπει να διερευνώνται πάντα κάποια παθολογικά  (υπογοναδισμός κλπ.)

Ουσίες

Άλλη αιτία εμφάνισης της γυναικομαστίας είναι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών όπως η ηρωίνη. Φαρμακευτική αγωγή εναντίων του καρκίνου του προστάτη μπορεί επίσης να προκαλέσει γυναικομαστία. Επιπλέον, το λίπος είναι υπεύθυνο για την συγκέντρωση πολλών οιστρογόνων στο αίμα.

Τέλος, υπάρχει και η ιδιοπαθής γυναικομαστία, για την οποία δεν μπορεί να βρεθεί κάποια αιτία.

Επέμβαση

Για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να σας προτείνει την κλασική χειρουργική μέθοδο ή την μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Η επιλογή της μεθόδου γίνεται μετά από την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς.

Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται μία κυκλική τομή κάτω από την θηλή, προκειμένου να αφαιρεθεί όλος ο μαζικός αδένας. Αν η χαλάρωση στο στήθος είναι μεγάλη τότε ο πλαστικός χειρουργός, μπορεί να διενεργήσει και παράλληλη σύσφιξη του μαστού.

Η κλασική χειρουργική μέθοδος της υποδόριας μαστεκτομής έχει το πλεονέκτημα ότι εξαιρεί όλο τον μαζικό αδένα, προσφέροντας οριστική λύση στην γυναικομαστία. Η αναισθησία είναι ολική.

Η λιποαναρρόφηση με λεπτή κάνουλα εφαρμόζεται αποκλειστικά σε περιπτώσεις λιπομαστίας. Η μέθοδος αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα, αφού με ελαφρά νάρκωση και σχεδόν ανώδυνα ο άνδρας απαλλάσσεται από την γυναικομαστία. Γενικά η επέμβαση της λιποαναρρόφησης στο στήθος διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Ο πλαστικός χειρουργός dr. Γεώργιος Αραβανής έχει διενεργήσει πολλές επεμβάσεις και έχει καταφέρει, χωρίς επιπλοκές, να προσφέρει τέλεια αποτελέσματα σε άνδρες ασθενείς. Το στήθος είναι συμμετρικό, χωρίς βαθουλώματα. Η επιτυχία στην γυναικομαστία έγκειται στο ότι ο χειρουργός αντιμετωπίζει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση και προτείνει συνδυαστικές μεθόδους για ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Πριν και μετά την επέμβαση

Πριν την επέμβαση ο γιατρός θα συστήσει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και μία καρδιολογική εκτίμηση.

Οι τομές είναι σχεδόν αόρατες και καλύπτονται τέλεια λόγω της ανατομικής τους θέσης.

Η επιστροφή του άνδρα στο σπίτι του γίνεται την ίδια ή την επόμενη μέρα . Η επίδεση μένει στο στήθος για δέκα περίπου ημέρες.  Μετά το διάστημα αυτό αφαιρούνται και τα ράμματα.

Μετεγχειρητικά είναι απόλυτα λογικό η περιοχή του στήθους να παρουσιάζει μελανιές και οιδήματα, τα οποία μετά από 10 περίπου ημέρες υποχωρούν και αρχίζει να φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να φορά ειδικό ελαστικό γιλέκο για ένα μήνα.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε ο άνδρας επιστρέφει στην εργασία του;

Μετά από την επέμβαση της γυναικομαστίας ο άνδρας επιστρέφει στην καθημερινότητά του και στην εργασία του μετά από 3-4 ημέρες. Ανάλογα με την φύση του επαγγέλματός του ο γιατρός θα του συστήσει το ιδανικό διάστημα αποχής.

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση;

Η επέμβαση μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των 17-18 ετών. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο καλύτερα αναμένονται και τα αποτελέσματα. Επιπλέον για έναν νέο άνδρα σημαντικό ρόλο παίζει και το ψυχολογικό όφελος μαζί  από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του.

Πόσο κοστίζει η γυναικομαστία;

Οι τιμές για την επέμβαση της γυναικομαστίας είναι αρκετά φιλικές. Το κόστος διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και δεν είναι το ίδιο για όλους. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την έκταση του προβλήματος.

Γυναικομαστία: Φωτογραφίες Πριν & Μετά

Γυναικομαστία


Γυναικομαστία: Σχετικά Άρθρα