Γυναικομαστία

H γυναικομαστία πλήττει κυρίως τα νεαρά αγόρια στην φάση της εφηβείας και βασικό γνώρισμά της είναι η διόγκωση του μαζικού αδένα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μοιάζει με γυναικείο. Άμεση συνέπεια, είναι ο άντρας να υφίσταται μία διαρκή ψυχολογική πίεση από αυτό το αποτέλεσμα με άμεση συνέπεια να περιθωριοποιείται.

Αν θέλαμε λοιπόν να δώσουμε κάποιον ορισμό στην γυναικομαστία θα λέγαμε ότι είναι το μεγάλωμα του ανδρικών μαστών που οφείλεται στην υπερβολική διόγκωση του μαστικών αδένων, σε βαθμό τέτοιο ώστε το στήθος να μοιάζει με γυναικείο. Για αυτό, ευθύνονται ορμονικές διαταραχές ή σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και σε μεγαλύτερη ηλικία, κάποια κακοήθεια στον μαστό. Για αυτόν τον λόγο, στην πρώτη σας επίσκεψη στον γιατρό, δίνετε λεπτομερώς το ιστορικό υγείας σας.

Ψευδογυναικομαστία, είναι η μεγάλη εναπόθεση λίπους είτε λόγω παχυσαρκίας είτε μετά από απότομη εναλλαγή βάρους.

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, οι ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι μεγάλες και προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο άτομο, εξαιτίας της δυσαρμονίας του στήθους. Άμεσες συνέπειες, είναι η απομόνωση του άνδρα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε σεξουαλικό επίπεδο.

Η αποκατάσταση του προβλήματος, πραγματοποιείται με την επέμβαση της μαστεκτομής. Στην διάρκεια του χειρουργείου αφαιρείται ο αδένας, ο οποίος έχει διογκωθεί, άλλες φορές προβαίνοντας σε συμπληρωματική λιποαναρρόφηση και άλλες όχι.

 

Πριν Την Επέμβαση Της Γυναικομαστίας

Γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, δηλαδή εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για το αν λαμβάνει κάποια φάρμακα. Ο γιατρός θα συστήσει την διακοπή κάποιων φαρμάκων (πχ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά κλπ) για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

 

Σημαντικές Πληροφορίες Για Την Επέμβαση

  • Στην επέμβαση της γυναικομαστίας η αναισθησία είναι γενική
  • Η διάρκειά της δεν υπερβαίνει τις 3 ώρες.
  • Συνήθως, για καλύτερη παρακολούθηση, ο ασθενής παραμένει μία νύχτα στην κλινική.
  • Για έναν μήνα θα φοράει ένα γιλέκο αρκετά ελαστικό.
  • Αυτό αυτόματα τον απομακρύνει από την γυμναστική για το ίδιο διάστημα.
  • Παρόλα αυτά μέσα σε 7 ημέρες, μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Όσο για τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα από την πρώτη στιγμή, ενώ η τομή δεν προκαλεί αισθητικό πρόβλημα, αφού κρύβεται γύρω από τη θηλή.