Γυναικομαστία: Πώς θα την αντιμετωπίσετε – Εικόνες πριν και μετά την εγχείρηση

gynaikomastia-antimetopisi-prin-kai-meta

Η γυναικομαστία είναι μία πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει μεγάλους άντρες αλλά και νεαρά αγόρια όλων των ηλικιών.

Πρόκειται για μία εμφανή και αντιαισθητική διόγκωση  του μαστικού αδένα, που μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης ενός άντρα και σε συνδυασμό με ορισμένες κλινικές παθήσεις.

Η γυναικομαστία αφορά τον δογκωμένο αδενικό ιστό και όχι τον λιπώδη ιστό. Η παρουσία λιπώδους ιστού στην περιοχή του μαστού είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση.

Τι προκαλεί την κατάσταση αυτή;

Γενικά, η γυναικομαστία οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία στο σώμα. Όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι έχουν τόσο ανδρικές όσο και γυναικείες ορμόνες σε κάποιο βαθμό. Η γυναικομαστία εμφανίζεται όταν το επίπεδο των αρσενικών ορμονών (ανδρογόνα) είναι σχετικά χαμηλότερο σε σύγκριση με το επίπεδο των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων) στο σώμα.

Αυτό μπορεί παροδικά να συμβεί κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης των αγοριών, με αποτέλεσμα τη γυναικομαστία κατά την εφηβεία που επηρεάζει ένα 65% - 70% των εφήβων παγκοσμίως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γυναικομαστία συνήθως επιλύεται μόνη της καθώς τα επίπεδα των ορμονών επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους ποσοστά .

Σε άλλες περιπτώσεις, ιατρικές παθήσεις ή φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να δημιουργήσουν το ορμονικό περιβάλλον στο σώμα που επιτρέπει την ανάπτυξη της γυναικομαστίας. Παραδείγματα καταστάσεων που μπορεί να σχετίζονται με γυναικομαστία περιλαμβάνουν:

  • κίρρωση του ήπατος
  • υποσιτισμός
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • διαταραχές των όρχεων (ανδρικά σεξουαλικά όργανα) συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, του τραύματος ή των ενδογενών διαταραχών
  • καρκίνος όρχεων
  • αντι-ανδρογόνο θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη
  • υπερθυρεοειδισμός

Ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων έχει επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη της γυναικομαστίας. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η διουρητική σπειρονολακτόνη (Aldactone), μερικοί αναστολείς των διαύλων ασβεστίου και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), ορισμένα αντιβιοτικά, φάρμακα κατά του έλκους και υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία (HAART).

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Εάν ένας άνδρας αναπτύξει γυναικομαστία, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία υγείας και να κάνει εξετάσεις ώστε να προσδιορίσει την αιτία της γυναικομαστίας. Να θυμάστε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η γυναικομαστία δεν είναι το πρόβλημα, αλλά απλώς ένα σύμπτωμα αυτού και είναι σημαντικό να αποκλείσετε κάθε σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να είναι η αιτία της γυναικομαστίας, πριν προχωρήσετε σε επιδιόρθωση του προβλήματος.

Περνάει μόνη της

Η θεραπεία της γυναικομαστίας δεν είναι πάντοτε απαραίτητη καθώς η παροδική γυναικομαστία, όπως συμβαίνει στην εφηβεία, γενικά επιλύεται μόνη της χωρίς θεραπεία εντός τριών ετών.

Φαρμακευτική αγωγή

Εάν η αιτία της γυναικομαστίας είναι φαρμακευτική αγωγή, τότε η διακοπή του φαρμάκου που την προκάλεσε μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της γυναικομαστίας.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν όλα τα άλλα δεν έχουν αποτέλεσμα, η χειρουργική αφαίρεση του ιστού του μαστού μπορεί να δώσει οριστική λύση στη θεραπεία της γυναικομαστίας.

Πριν την εγχείρηση γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση, ενώ καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας πλήρως για τη λήψη φαρμάκων, καθώς θα πρέπει να διακοπούν ακόμα και τα πιο απλά(πχ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά κλπ) για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

Κατά την εγχείρηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές λιποαναρρόφησης και εκτομής του αδένα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι εμφανές σχεδόν αμέσως μετά το χειρουργείο.

Γενικά η χειρουργική αντιμετώπιση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δραστική σε περιπτώσεις γυναικομαστίας και η διαφορά είναι εμφανής, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες πριν και μετά την εγχείρηση:

Γυναικομαστία

Γεώργιος Θ. Αραβανής 

Πλαστικός Χειρουργός

aravanisplasticsurgery.gr