Μειωτική Στήθους (Μειωτική Μαστοπλαστική)

H μειωτική στήθους, πραγματοποιείται όταν το μέγεθος των μαστών υπερβαίνει κατά πολύ το φυσιολογικό (γιγαντομαστία), εμποδίζοντας πλέον την γυναίκα στην καθημερινότητά της. Τα αποτελέσματα από μία τέτοια κατάσταση είναι εκτός των άλλων, οι ψυχολογικές διακυμάνσεις που υφίσταται το άτομο αλλά και η περιθωριοποίησή του λόγω της δυσκολίας επιλογής ρούχων ή της απουσίας του από καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εκγύμναση.

Μία άλλη παράμετρος, η οποία επηρεάζει την γυναίκα είναι οι επιδράσεις στην συνολικότερη υγεία της, αφού εξαιτίας του βάρους του στήθους της προκαλείται πονοκέφαλος, αυχενικός ή οσφυϊκός πόνος, συχνότερες δερματοπάθειες ίσως και μεγαλύτερος πόνος στον μαστό πριν την έμμηνο ρύση.

Οι παραπάνω διαταραχές, γίνονται εντονότερες καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, για αυτό η προσφυγή της στον πλαστικό χειρουργό συνιστάται σε σχετικά μικρή ηλικία για να αποφευχθούν οι πιο δυσάρεστες συνέπειες.

Πριν Την Επέμβαση

Γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, δηλαδή εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση. Επίσης σε γυναίκες άνω των 35 ετών φρόνιμο είναι να γίνεται και μαστογραφία. Η ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για το αν λαμβάνει κάποια φάρμακα. Ο γιατρός θα συστήσει την διακοπή κάποιων φαρμάκων (πχ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά) για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

 

Σημαντικές Πληροφορίες Για Την Επέμβαση

  • Η εγχείρηση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί  3-4 ώρες.
  • Απαιτείται νοσηλεία μιας ημέρας. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 10-14 μέρες.
  • Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται 7-10 μέρες μετά την επέμβαση.
  • Όμως η άσκηση και η έντονη δραστηριότητα δεν επιτρέπονται για 4 εβδομάδες.

 

Συχνές Ερωτήσεις Για Την Μειωτική Μαστοπλαστική

Πότε μπορεί μία γυναίκα να προβεί στην μειωτική μαστοπλαστική;

Η ανάπτυξη και ολοκλήρωση του μαζικού αδένα μαστού, επέρχεται μετά το 18ο έτος της ηλικίας της γυναίκας. Επομένως, αυτή είναι η ηλικία που μπορεί να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Πότε γίνεται φανερό το αποτέλεσμα;

Με το πέρας της επέμβασης, το αποτέλεσμα είναι φανερό αμέσως, ακόμα και αν έχει εμφανιστεί το συνηθισμένο πρήξιμο στην περιοχή. Η τελική μορφή του στήθους επέρχεται σε ένα διάστημα 3 - 6 μηνών.

Πρόκειται για μία ασφαλή επέμβαση;

Ναι, πρόκειται για ασφαλή επέμβαση εφόσον η γυναίκα δεν πάσχει από κάποια σοβαρά νοσήματα και ο γιατρός διαθέτει ανάλογη εμπειρία.

Η μειωτική μαστοπλαστική μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό;

Ναι. Ο θηλασμός επηρεάζεται σε αρκετές περιπτώσεις μετά τη σμίκρυνση.