Ωτοπλαστική

Μεταβείτε στην ενότητα


Ωτοπλαστική (Πλαστική Αυτιών): Τι είναι – Πείτε τέλος στα πεταχτά αυτιά

Τα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα) είναι η πιο συχνή συγγενής ανωμαλία που μπορεί να εμφανιστεί στο αυτί. Τα αυτιά εξέχουν υπερβολικά από το κρανίο και δημιουργούν μία αντιαισθητική εικόνα σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Με την ωτοπλαστική τα αυτιά τοποθετούνται στην σωστή τους θέση, σύμφωνα με την μορφολογία του προσώπου.

Συνήθως η πλαστική αυτιών πραγματοποιείται σε μικρά παιδιά από 4 ετών και πάνω, όταν το πρόβλημα  είναι έντονο και πριν ξεκινήσουν το σχολείο. Αυτό συνιστάται και από τον ίδιο τον πλαστικό χειρουργό για να αποφευχθούν ψυχολογικά τραύματα από τους συμμαθητές στο σχολείο.

Και στους ενήλικους ασθενείς το ψυχολογικό κόστος είναι μεγάλο εξαιτίας της εξωτερικής εμφάνισης που μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και επαγγελματική τους επιτυχία.

Σημαντική παράμετρος για την επιτυχία της επέμβασης είναι να πραγματοποιηθεί η σωστή τοποθέτηση των αυτιών, στην ιδανική γωνία, χωρίς να αλλάξει κάτι στο σχήμα τους και κυρίως στην ανατομία τους.

Που οφείλεται

Είναι μία συγγενής πάθηση που στο συντριπτικό ποσοστό της κληρονομείται, δημιουργώντας δυσμορφία στο πτερύγιο η οποία κάνει το αυτί να εξέχει προς τα μπροστά. Συνήθως αφορά και τα δύο αυτιά αλλά δεν είναι σπάνιο να εμφανίζεται η απόκλιση μόνο στο ένα. Σε αναλογία και τα δύο φύλα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν την δυσμορφία, όμως εξαιτίας των κοντών μαλλιών τα αγόρια αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εμφάνισή τους.

Τεχνική

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που διαφοροποιούνται σε αρκετά σημεία, ανάλογα με την φύση του προβλήματος. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής εναπόκειται στον ίδιο τον πλαστικό χειρουργό, ύστερα από εξέταση του αυτιού.

Καλύτερη τεχνική είναι αυτή που δεν επηρεάζει την ανατομία του αυτιού και δεν επεμβαίνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να φαίνεται ότι το αυτί είναι χειρουργημένο.

Μόνιμο αποτέλεσμα

Με τα χρόνια ο χόνδρινος σκελετός του αυτιού αλλάζει, ωστόσο οι ενέργειες που έγιναν στην ωτοπλαστική είναι μόνιμες και τα αποτελέσματα δεν αλλοιώνονται ποτέ. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις δεξιότητες του πλαστικού χειρουργού. Από τη στιγμή που όλα γίνουν σωστά, δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά στο μέλλον να επαναληφθεί η επέμβαση.

Ο dr. Γεώργιος Αραβανής έχει στο βιογραφικό του πολλές επιτυχημένες επεμβάσεις ωτοπλαστικής. Πάντα εστιάζει σε τρία βασικά σημεία: στην ασφάλεια, το τέλειο αποτέλεσμα και την προσφορά μιας προσιτής τιμής για τον ασθενή του.

Mετά την εγχείρηση – Τι πρέπει να προσέξω - Ανάρρωση

Μετά την εγχείρηση είναι απαραίτητη η περίδεση των αυτιών για μία περίπου εβδομάδα. Γενικότερα είναι από τις πιο ανώδυνες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Συνήθως μετά το χειρουργείο, ο ασθενής αυθημερόν επιστρέφει σπίτι του και προληπτικά λαμβάνει αντιβιοτικά.

Το πρήξιμο που θα εμφανιστεί αμέσως μετά το χειρουργείο θα υποχωρήσει σε λίγες ημέρες. Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από μία εβδομάδα περίπου, προσέχοντας στην αρχή τις δραστηριότητές τους και το έντονο παιχνίδι.

Οι ενήλικες είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους πέντε μέρες μετά το χειρουργείο.

Πότε πρέπει να γίνει η ωτοπλαστική

Όπως προαναφέραμε, στα μικρά παιδιά, η ενδεδειγμένη ηλικία για την ωτοπλαστική είναι μετά τα 4 χρόνια, ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε ψυχολογική επιβάρυνση των μικρών ασθενών από τα πειράγματα των συμμαθητών τους στο σχολείο. Για τους ενήλικες, θα λέγαμε ότι η καλύτερη στιγμή είναι εκείνη που ο ίδιος ο ασθενής αποφασίζει να αλλάξει την εμφάνισή του και νιώθει καλά με αυτό.

Χρόνος επέμβασης

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Για την επιλογή της αναισθησίας παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως είναι η άνεση που νιώθει ο ασθενής και ο φόβος. Τα παιδιά συνήθως χειρουργούνται με γενική αναισθησία, διότι διαφορετικά δεν είναι πολύ συνεργάσιμα. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνάει τα 45 λεπτά για κάθε αυτί.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση

Είναι πολύ σπάνιο να υπάρξουν επιπλοκές από την επέμβαση. Η αιμορραγία και η μόλυνση θα μπορούσαν να αναφερθούν σαν τις πιο κοινές. Αν ο γιατρός δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, μπορεί να προκύψουν περιπτώσεις, στις οποίες το πτερύγιο τείνει να επιστρέψει στην αρχική του θέση. Ιδιάζουσα σημασία έχει λοιπόν η πείρα του γιατρού.

Παιδιά και ενήλικες - Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση

Ένα  παιδί χωρίς προβλήματα υγείας, που δεν παρουσιάζει συχνές μολύνσεις στα αυτιά και είναι πάνω από 4 ετών είναι κατάλληλος υποψήφιος για κάνει την επέμβαση. Σημαντικό είναι το παιδί να είναι συνεργάσιμο και να είναι σε θέση να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Οι ενήλικοι (ή έφηβοι) που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας είναι κατάλληλοι υποψήφιοι επίσης, για την επέμβαση. Καλό είναι να μην είναι καπνιστές.

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία για την ωτοπλαστική;

Στην αρχή είναι σημαντικό να αξιολογηθεί με εξετάσεις αίματος ο ασθενής και να γίνει ένας καρδιολογικός έλεγχος. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να διακοπούν ή να προσαρμοστούν για λίγο καιρό πριν την επέμβαση.

Πόσο κοστίζει η πλαστική επέμβαση στα αυτιά στην χώρα μας;

Η ωτοπλαστική είναι μία πολύ προσιτή πλαστική επέμβαση στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν οι περισσότεροι. Η τελική τιμή πάντα προκύπτει  μετά την εξέταση του ασθενούς. Ο dr. Γεώργιος Αραβανής διατηρεί σε σταθερά επίπεδα το κόστος, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των ασθενών του, χωρίς κρυφές χρεώσεις.

Πότε η ωτοπλαστική θεωρείται επιτυχημένη;

Μία επιτυχημένη επέμβαση ωτοπλαστικής είναι εκείνη που αποκαθιστά αρμονικά την ανατομία της περιοχής και το αποτέλεσμα είναι 100% φυσικό, χωρίς να φαίνεται το αυτί χειρουργημένο.