Πλαστική Μύτης και διάφραγμα: Μια απλή επέμβαση – Τι χρόνο ανάρρωσης έχει;

plastiki-mitis-kai-diafragma

Η πλαστική μύτης, γνωστή και ως ρινοπλαστική, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Πολλοί διάσημοι σταρ αλλά και απλοί άνθρωποι την επιλέγουν όχι μόνο για να διορθώσουν ένα στραβό διάφραγμα,  αλλά και για να βελτιώσουν την εμφάνιση και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθηση τους.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής και ποιοι την επιλέγουν;

Η πλαστική μύτης αποτελεί μια επεμβατική διαδικασία κατά την οποία μπορούν να διορθωθούν τυχόν προβλήματα  που αφορούν το εσωτερικό της μύτης και  ταυτόχρονα να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο σχήμα της , έτσι ώστε να ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Το διάφραγμα είναι ένα τοιχίο που αποτελείται από λεπτά οστά και χόνδρους και διαχωρίζει το δεξί από το αριστερό ρουθούνι. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό παρεκκλίνει από την κανονική του θέση( είτε εκ γενετής, είτε από τραυματισμό) δυσκολεύοντας έτσι την αναπνοή.

Το στραβό διάφραγμα, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς επιλέγουν να κάνουν πλαστική μύτης, καθώς όχι μόνο δημιουργεί ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα στην εικόνα του προσώπου, αλλά  εμποδίζει επίσης τη ροή του αέρα στις αναπνευστικές οδούς, δυσκολεύοντας την αναπνοή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η πλαστική μύτης αποτελεί κορυφαία επιλογή όχι μόνο για τους σταρ  που θέλουν να δουν την καριέρα τους να εκτοξεύεται στα ύψη, αλλά και για καθημερινούς ανθρώπους , που θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνιση τους, αλλά και να απαλλαγούν από αναπνευστικά προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους.

Πόσο απλή είναι η επέμβαση;

Η πλαστική μύτης αποτελεί μια διαδικασία  η οποία είναι μεν απλή για τον ασθενή, αλλά είναι περίπλοκη για τον πλαστικό χειρουργό. Γι΄αυτό η επιλογή γιατρού έχει βαρύνουσα σημασία. Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία του ασθενούς, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενόχληση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο πλαστικός χειρουργός θα επιδιορθώσει το στραβό διάφραγμα και οποιαδήποτε άλλη ατέλεια επιδρά δυσμενώς στην εμφάνιση του ασθενούς.

Μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής είναι έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί, ανάλογα με την διάρκεια της διαδικασίας.

Είναι αρκετά πιθανό να βιώνει μια ελαφρά ενόχληση στη μύτη, μα αυτό είναι κάτι παροδικό και διαρκεί 1-2 μέρες. Τις επόμενες εβδομάδες μετά την επέμβαση, τα ραντεβού με τον γιατρό για την παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς είναι σημαντικό να τηρούνται.

Η ανάρρωση

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από μία πλαστική μύτης με επιδιόρθωση στο διάφραγμα είναι 2-3 εβδομάδες, ενώ για να υποχωρήσει εντελώς το οίδημα, η ανάρρωση κυμαίνεται από 2 μέχρι 4 μήνες. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό στους 6 μήνες. Τότε το οίδημα θα έχει υποχωρήσει εντελώς, αποκαλύπτοντας το τελικό σχήμα της μύτης σας.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει τα μεγάλα βάρη και την έντονη δραστηριότητα. Όταν κοιμάται θα πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε το κεφάλι του να βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση, ενώ θα πρέπει να αποφύγει να φυσήξει τη μύτη του πολύ έντονα.

Σε  κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας μετά το πέρας της επέμβασης.

Γεώργιος Θ. Αραβανής 

Πλαστικός Χειρουργός

aravanisplasticsurgery.gr