Πτώση Άνω Βλεφάρου

Μεταβείτε στην ενότητα


Τι είναι η πτώση του άνω βλεφάρου (βλεφαρόπτωση);

Βλεφαρόπτωση ονομάζεται η χαμηλότερη θέση του άνω βλεφάρου σε σχέση με το φυσιολογικό, στο ένα ή και στα δύο μάτια. Το αποτέλεσμα είναι μία όψη κουρασμένη και νυσταγμένη, με πιθανή ελάττωση του οπτικού πεδίου, αν η πτώση είναι μεγάλη.

Η βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη, με την ίδια συχνότητα εμφάνισης και στα δύο φύλα. Το πρόβλημα που επιφέρει εκτός από αισθητικό είναι και πρακτικό, αφού ο ασθενής μπορεί να μην έχει καλή όραση και να ενοχλείται πολύ στην καθημερινότητά του. Ωστόσο τους περισσότερους ασθενείς τους ενδιαφέρει το αισθητικό κομμάτι.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η πτώση του βλεφάρου είναι απόρροια ενός χαλαρωμένου μυός, που ευθύνεται για το άνοιγμα του ματιού. Σπανίως τα αίτια είναι τραυματικά ή προέρχονται από πρόβλημα σε κάποιο νεύρο. Η βλεφαρόπτωση δεν είναι συνεπώς μία πάθηση αλλά ένα σύμπτωμα, που μπορεί να διορθωθεί με μία ειδική επέμβαση.

Ο ασθενής που φτάνει στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, έχει συνήθως μικρά μάτια και κουρασμένη όψη και πολύ συχνά εμφανίζει πονοκεφάλους, από την προσπάθειά του να διακρίνει καλά ή να ανοίξει περισσότερο τα μάτια. Σε σοβαρές περιπτώσεις το άτομο αναγκάζεται να σηκώσει με προσπάθεια τα φρύδια προσπαθώντας να δει.

Στο πρώτο ραντεβού με τον γιατρό

Ο γιατρός εξετάζει το ιστορικό του ασθενούς και σημειώνει πότε ξεκίνησε η πτώση, αν υπήρξε τραυματισμός, εάν συνέβη κάποια μόλυνση καθώς και αν υπάρχει κάποια συνοδός πάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις, ιδίως αν υπάρχει υπόνοια για σοβαρή αιτία της βλεφαρόπτωσης, όπως είναι το σύνδρομο Horner.

Ποιες είναι οι αιτίες της πτώσης;

Ανάμεσα στις αιτίες της πτώσης των βλεφάρων είναι κυρίως:

  1. Προχωρημένη ηλικία, όπου ο τένοντας του μυ που κινεί τα μάτια φεύγει από τη θέση του, προκαλώντας πτώση
  2. Νευρολογική νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές νεύρων
  3. Μυοπάθεια που είναι σπάνια και προκαλεί διπλωπία

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρόπτωση;

Η βλεφαρόπτωση δεν προκαλεί συμπτώματα, μέχρι ο ασθενής να παρατηρήσει διαφορές στο εύρος του οπτικού του πεδίου. Τα συμπτώματα γίνονται χειρότερα στην προσπάθεια κάποιου να κοιτάξει ψηλά ή όταν αισθάνεται πολύ κουρασμένος. Τα άτομα με βλεφαρόπτωση συχνά κατηγορούνται στην εργασία τους ότι «τεμπελιάζουν» και φαίνονται συνέχεια κουρασμένοι, χωρίς να είναι. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι ένας άνδρας ή μία γυναίκα φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί λόγω της θέσης των βλεφάρων τους, με άλλα λόγια δείχνουν σαν να έχουν χάσει τη ζωντάνια τους.

Θεωρείται η βλεφαρόπτωση πάθηση στα βλέφαρα;

Η βλεφαρόπτωση δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα και δεν απειλεί την όραση του ασθενούς παρά μόνο δυσχεραίνει την καθημερινότητά του λόγω της περιορισμού του οπτικού πεδίου.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία για την βλεφαρόπτωση είναι μονόδρομος και είναι καθαρά χειρουργική. Η επέμβαση είναι αναγκαία από την στιγμή που η πτώση βλεφάρου προκαλεί ασυμμετρία στα δύο μάτια και επηρεάζει το οπτικό πεδίο.

Την επέμβαση αναλαμβάνει ένας πλαστικός χειρουργός και γίνεται με τοπική αναισθησία. Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας λεπτής τομής στην πτυχή του άνω βλεφάρου και την «αναδίπλωση» του τένοντα του μυός που έλκει το βλέφαρο προς τα πάνω.

Μετά την επέμβαση, τα τεχνητά δάκρυα και οι αντιβιοτικές σταγόνες είναι απαραίτητα για μερικές μέρες.

Η επέμβαση για την βλεφαρόπτωση διενεργείται με τοπική αναισθησία ή με μέθη (αναλόγως την περίπτωση) και είναι ανώδυνη. Διαρκεί περίπου 45 λεπτά και δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία ούτε η παραμονή στο νοσοκομείο.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Όπως σε όλες τις πλαστικές επεμβάσεις, έτσι και σε αυτή είναι συχνή η ανάπτυξη μικρού οιδήματος μετεγχειρητικά. Αν ο χειρουργός δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία μπορεί να εμφανιστεί το άνω βλέφαρο αλλαγμένο μετά την επέμβαση ή να επέλθει αδυναμία να κλείσει εντελώς το ένα μάτι.

Τι συμβαίνει μετά από μία χειρουργική επέμβαση πτώσης;

Να αναμένετε ελάχιστους μώλωπες και οίδημα, τα οποία σταδιακά υποχωρούν μέσα σε δύο εβδομάδες. Ανακουφιστικές είναι οι κρύες κομπρέσες και ο ύπνος με 2-3 μαξιλάρια.

Ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει την έντονη σωματική άσκηση για 2 εβδομάδες και θα πρέπει να εφαρμόζει μία αλοιφή που θα του συστήσει ο γιατρός.

Μπορεί η πτώση να επανέλθει;

Σε μερικές πολύ σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανό το άνω βλέφαρο να παρουσιάσει πάλι πτώση μετά από χρόνια Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα επέμβασης

Ανάμεσα στα κύρια πλεονεκτήματα που προσφέρει η διόρθωση της πτώσης του άνω βλεφάρου, είναι η βελτίωση του οπτικού πεδίου, η καλυτέρευση της εικόνας του νυσταγμένου προσώπου και η βελτίωση των πονοκεφάλων ή του αυχενικού πόνου, εξαιτίας της μεγάλης προσπάθειας του ασθενούς να σηκώσει τα φρύδια για να δει.