Ρινοπλαστική – Πλαστική Μύτης: Όμορφη Μύτη – Ελεύθερη Αναπνοή

Μεταβείτε στην ενότητα


 

Η σημασία της αναπνοής!

Η αναπνοή έχει άμεση συνάφεια με την ζωή. Η καλή αναπνοή έχει άμεση σύνδεση με την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής. Όταν η αναπνοή γίνεται ανεμπόδιστα και ελεύθερα, επιτρέπουμε στο οξυγόνο να περάσει στα κύτταρά μας, τα οποία ενεργοποιούνται και επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για την ευεξία και την ενέργεια μας.
Μία από τις αεροφόρους οδούς , μέσω της οποίας ο ατμοσφαιρικός αέρας πηγαίνει στους πνεύμονες ,είναι η ρινική κοιλότητα. Η μύτη είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα, που λειτουργούν σαν φίλτρο, απαλλάσσοντας τον αέρα που εισέρχεται από σκόνες, ιούς, μικρόβια και έπειτα θερμαίνοντάς τον στον στέλνει στους πνεύμονες. Από την άλλη η αναπνοή από το στόμα είναι καθαρά βοηθητική και συνήθως γίνεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (λαχάνιασμα, κρυολόγημα κ.τ.λ.).
Αν κάτι πάει στραβά στην διαδικασία της αναπνοής, τότε αρχίζουν προβλήματα και διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν την συνολική λειτουργία του οργανισμού. Το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι ένα από αυτά τα εμπόδια που, εκτός από αισθητικό πρόβλημα στην εμφάνιση της μύτης, μπορεί να προκαλεί σταδιακά κακής ποιότητας αναπνοή, που τις περισσότερες φορές το άτομο δεν μπορεί άμεσα να αντιληφθεί λόγω απουσίας συμπτωμάτων.
Η ρινοπλαστική ή αλλιώς πλαστική μύτης είναι η μέθοδος της πλαστικής χειρουργικής που μπορεί να δώσει τέλος τόσο στο αισθητικό όσο και στο λειτουργικό κομμάτι. Να προσφέρει δηλαδή όμορφη μύτη ανάλογη με τη συμμετρία του προσώπου και παράλληλα ανεμπόδιστη αναπνοή, τον ιδανικό σύμμαχο για την καλή υγεία σώματος και νου!

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι η πλαστική επέμβαση που αποκαθιστά όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στην ρινική κοιλότητα και αφορούν τόσο ατέλειες στην εμφάνιση της μύτης (στραβή μύτη) όσο και λειτουργικές δυσχέρειες (στραβό ρινικό διάφραγμα κ.α.).

Ανήκει στις επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής που αναλαμβάνει εξειδικευμένος χειρουργός στην πλαστική μύτης. Επίσης η ρινοπλαστική μπορεί να επιδιορθώσει οποιεσδήποτε δυσμορφίες της μύτης που έχουν προκληθεί από πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς αιτίες. Δηλαδή προβλήματα που εμφανίσθηκαν εκ γενετής ή προκλήθηκαν από κάποιο ατύχημα που τραυμάτισε τα οστεοχόνδρινα τμήματα της μύτης ή δημιουργήθηκαν από κάποιο αποτυχημένο χειρουργείο.

Συγκρίνοντας την ρινοπλαστική με τις άλλες επεμβάσεις τις πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής, θα λέγαμε ότι έχει τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας της ρινός, γι’ αυτό και ο γιατρός πρέπει να είναι απόλυτα εξειδικευμένος, έχοντας στο βιογραφικό του μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων.

Μπορούμε να συναντήσουμε σε περιοδικά μόδας διάφορες τεχνικές πλαστικής μύτης. Ανοιχτή, κλειστή, αυξητική, διορθωτική, με ή χωρίς ράμματα. Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός γνωρίζει με ποια ακριβώς τεχνική θα πετύχει τους στόχους της επέμβασης.

Επιτυχημένη ρινοπλαστική

Επιτυχημένη θεωρείται η επέμβαση εκείνη κατά την οποία επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχε θέσει ο πλαστικός χειρουργός σε συνεργασία με τον ασθενή. Δηλαδή, αποκαταστάθηκε ή διατηρήθηκε στο ακέραιο η λειτουργικότητα της μύτης και επιδιορθώθηκαν όλες οι δυσμορφίες σε οποιοδήποτε τμήμα της.

Πρέπει να τονίσουμε ότι σημαντική παράμετρος για την επιτυχία της επέμβασης είναι η εύρεση της ιδανικής μύτης για κάθε πρόσωπο. Αυτό προϋποθέτει μία αναλυτική συζήτηση ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή, προκειμένου να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε η τελική εικόνα να είναι αρμονική .

Κατάλληλη ηλικία για την πλαστική μύτης

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται μετά τα 17-18 χρόνια, όπου το πρόσωπο και κυρίως η μύτη έχει αναπτυχθεί τελείως. Από αυτή την ηλικία και έπειτα δεν υπάρχει κάποιο άλλο ηλικιακό όριο. Η επέμβαση μπορεί να γίνει όλους τους μήνες του χρόνου, χωρίς κάποιον περιορισμό.

Θα λέγαμε ότι η καλύτερη ηλικία είναι αυτή που το άτομο νιώθει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στη διαδικασία και έχει βρει τον γιατρό που εμπιστεύεται, ώστε να αφεθεί στα χέρια του. Η εύρεση του καλύτερου πλαστικού χειρουργού είναι πολύ σημαντικό ζήτημα που μπορεί να κάνει τον ασθενή να πάρει πιο γρήγορα την απόφαση να προχωρήσει στην διαδικασία, επειδή νιώθει ότι βρήκε τον σωστό επιστήμονα.

Στραβό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα τοιχίο που διαχωρίζει το δεξί από το αριστερό ρουθούνι (θαλάμη). Σπανίως κάποιος θα έχει ολόισιο ρινικό διάφραγμα, χωρίς να σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος από ασθενείς με στραβό ρινικό διάφραγμα δεν μπορούν να αναπνεύσουν ποιοτικά. Το στραβό ρινικό διάφραγμα επηρεάζει το χόνδρινο και το οστέινο τμήμα της μύτης και ονομάζεται επιστημονικά «σκολίωση ρινικού διαφράγματος».

Η σκολίωση στο διάφραγμα μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα ή σε τραυματισμούς στην μύτη. Ένας τραυματισμός δεν αποκλείεται να προκαλέσει κάποια εξωτερική παραμόρφωση στη μύτη, περίπτωση τη οποία το χειρουργείο είναι πιο απαιτητικό.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο να χειρουργείται το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι:

   • Βελτίωση της αναπνευστικής δυσφορίας του ασθενούς
   • Αποκατάσταση του έντονου και παθολογικού ροχαλητού
   • Χρόνιες ρινίτιδες που οφείλονται στο διάφραγμα

Την ημέρα της επέμβασης

Το πρωί της ημέρας της πλαστικής μύτης κάνετε εισαγωγή στην κλινική, για τον καθιερωμένο προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Σε αυτόν γίνονται εξετάσεις αίματος καθώς και ακτινολογικές - καρδιολογικές εξετάσεις.

Η διαδικασία της ρινοπλαστικής

Ανάλογα με το ποια τεχνική ρινοπλαστικής έχετε επιλέξει με τον χειρουργό σας, προκύπτει και η διαδικασία της επέμβασης.

Στην σύγχρονη ρινοπλαστική, η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες. Στην αρχή ο χειρουργός θα μειώσει την ροή του αίματος, ώστε να είναι ευδιάκριτα τα εσωτερικά τμήματα της ρινικής κοιλότητας. Το ότι η επέμβαση γίνεται εσωτερικά, είναι πολύ σημαντικό για το αισθητικό κομμάτι, αφού οι τομές είναι μόνο εσωτερικές, χωρίς κανένα σημάδι εξωτερικά.

Αφού γίνει λεπτομερής αποκόλληση της ποσότητας του δέρματος που είναι απαραίτητο, αναδιαμορφώνει τον σκελετό της μύτης, διενεργώντας αν είναι απαραίτητο και την επέμβαση για το στραβό διάφραγμα που θα απελευθερώσει την αναπνοή. Ανάλογα με τη φύση και τη δυσκολία του προβλήματος θα γίνουν και οι αντίστοιχες αλλαγές.

Μετά το χειρουργείο

Η μύτη θα είναι ελαφρώς πωματισμένη, ωστόσο ο γιατρός θα έχει φροντίσει να σας επιτρέπει την αναπνοή μέσα από δύο σωληνάκια που τοποθετούνται ανάμεσα στις γάζες. Επικουρική τις πρώτες μέρες είναι σίγουρα η αναπνοή από το στόμα.

Την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο, θα επιστρέψετε σπίτι σας. Ο νάρθηκας στην μύτη παραμένει για λίγες ημέρες ώσπου να φύγει το οίδημα και οι μελανιές από την περιοχή.

Μετά από 6-7 ημέρες δηλαδή, θα μπορείτε να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα και να επανέλθετε πλήρως στις δραστηριότητές σας.

Είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δεν υπάρχει πόνος. Μόλις ξυπνήσετε θα έχετε την αίσθηση μπουκώματος και βαρύ κεφάλι, συμπτώματα που αντιμετωπίζονται συνήθως με ένα απλό αναλγητικό.

Πριν και μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής – Τι χρειάζεται προσοχή

   • Αποφύγετε την φαρμακευτική αγωγή που θα σας συστήσει ο γιατρός
   • Μην αρχίσετε δίαιτα πριν την επέμβαση καθώς ο οργανισμός πρέπει να είναι δυνατός
   • Μην καταναλώνετε αλκοόλ και μην καπνίζετε 1 εβδομάδα πριν την επέμβαση
   • Πάρτε στην κλινική άνετα ρούχα
   • Φροντίστε να έχετε συνοδό πριν και μετά την επέμβαση για 48 περίπου ώρες

Ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει περαιτέρω για το τι χρειάζεται επιπλέον να κάνετε ανάλογα με τα ήδη συνυπάρχοντα παθολογικά προβλήματα, το μέγεθος του προβλήματος, την ηλικία σας κ.τ.λ.

Ρινοπλαστική και πρήξιμο – Τι ισχύει

Είναι απόλυτα λογικό να εμφανιστούν οιδήματα και μελανιές, ειδικά τις 2 πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Είναι κάτι για το οποίο ο ασθενής έχει ενημερωθεί και το περιμένει. Από μέρα σε μέρα το πρήξιμο στην μύτη μειώνεται αισθητά μέχρι να περάσει ένας μήνας και η εικόνα της μύτης να είναι αυτή που περιμένετε.

Το μέγεθος στο οίδημα και τις μελανιές ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν προκύπτει δηλαδή από κάποιο λάθος ή αμέλεια του ιατρού. Το τελικό αποτέλεσμα οριστικοποιείται συνήθως μετά από 4 μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αναμονή αξίζει τον κόπο, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Η εμπειρία του Γεώργιου Αραβανή σε επεμβάσεις πλαστικής μύτης

Ο πλαστικός χειρουργός Γεώργιος Αραβανής εξειδικεύεται στην επέμβαση της ρινοπλαστικής και έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν εκατοντάδες επεμβάσεις σε άνδρες, γυναίκες και εφήβους.

Από το πρώτο ραντεβού μαζί του, ο γιατρός θα κάνει όλους τους εξατομικευμένους ελέγχους, ώστε να σας προτείνει την μέθοδο που ταιριάζει ακριβώς στο προφίλ σας και την ιδανική μύτη για το πρόσωπό σας και την αρμονία του.

Όλες οι επεμβάσεις πλαστικής μύτης, έχουν στεφτεί με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας ασφάλεια και σιγουριά στον ασθενή, ενώ παράλληλα φροντίζει να κάνει τα πάντα ώστε, τόσο πριν όσο και μετά το χειρουργείο, ο ασθενής να έχει την καλύτερη διάθεση.

Ο dr. Γεώργιος Αραβανής, αναλαμβάνει και περιστατικά που έχουν ήδη πραγματοποιήσει μία αποτυχημένη πλαστική μύτης και χρειάζονται διορθωτική επέμβαση.

Συχνές ερωτήσεις για την ρινοπλαστική – πλαστική μύτης

Πόσο κοστίζει η επέμβαση της ρινοπλαστικής;

Το ακριβές κόστος θα προσδιοριστεί από τον γιατρό αμέσως μετά το πρώτο ραντεβού. Για την επέμβαση της ρινοπλαστικής λόγω της πολυπλοκότητάς της θα περίμενε κανείς ένα υπέρογκο ποσό. Ωστόσο ο dr. Γεώργιος Αραβανής, ανάλογα με το περιστατικό φροντίζει η τελική τιμή να είναι προσιτή στον ασθενή και να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Πόσο πονάει η ρινοπλαστική;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση έχει πονέσει τόσο που τα απλά αναλγητικά να απαλύνουν εντελώς την ενόχλησή τους. Περισσότερο είναι το άγχος της αναμονής του πόνου παρά ο ίδιος ο πόνος. Πολλοί, δεν παίρνουν καν παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσετε πονοκέφαλο το πρώτο βράδυ, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα από την αρχή που θα τον νιώσετε.

Υπάρχουν κάποιες οδηγίες για την ανάρρωση στο σπίτι;

Προσέξτε να μην χτυπήσετε την μύτη σας τους πρώτους μήνες. Αυτό το διάστημα η μύτη θα είναι ιδίως ευαίσθητη. Τις πρώτες μέρες καλό είναι να κοιμάστε με πάνω το κεφάλι και με δύο μαξιλάρια.

Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά για λίγο καιρό και μην παίρνετε ασπιρίνη. Μην καταναλώνετε αλκοόλ για 15 ημέρες και μην καπνίζετε.

Από τις αυτοκόλλητες ταινίες που πιθανότητα αλλάζετε συχνά, μπορεί να παρατηρηθεί στην μύτη ξηρότητα και ξεφλούδισμα. Περιποιηθείτε το δέρμα με μία απλή ενυδατική κρέμα, αποφεύγοντας το ζεστό νερό.

Μην κάνετε ηλιοθεραπεία και αν κάνετε την επέμβαση καλοκαίρι βάλτε γενναίες ποσότητες αντηλιακού για 2-3 μήνες.

Υπάρχει περίπτωση ο γιατρός να σας συστήσει αντιβιοτικά για πρόληψη μολύνσεων.

Πότε είναι εφικτή η επιστροφή στην εργασία;

Ο εξωτερικός νάρθηκας αφαιρείται μετά από 6-10 ημέρες. Την επόμενη ημέρα από την αφαίρεσή του επιτρέπεται ο ασθενής να επιστρέψει στην εργασία του. Οι γυναίκες μπορούν με ένα ήπιο make up να κρύψουν τα σημάδια που έχουν μείνει. Καθώς οι μέρες περνούν σιγά σιγά η μύτη γίνεται πραγματικά κομψή και σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Πώς ξέρω ότι έχω επιλέξει τον σωστό πλαστικό χειρουργό;

Ουσιαστικά οι συστάσεις από άτομα που έχουν πραγματοποιήσει ήδη επέμβαση στον εκάστοτε ιατρό και η εμπιστοσύνη που σας εμπνέει από την πρώτη επίσκεψη μαζί του είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες. Ζητήστε από τον γιατρό να σας δείξει φωτογραφίες ασθενών πριν και μετά τη ρινοπλαστική από διάφορους ασθενείς.

Η τέλεια γαλλική μύτη μπορεί να ταιριάξει σε όλους;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι περισσότεροι ασθενείς να έχουν σαν πρότυπο την μικροσκοπική και στενή μύτη που βλέπουν σε πολλούς celebrities, στα περιοδικά και εν γένει σε όλα τα προβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς.

Ένας πραγματικά καλός πλαστικός χειρουργός θα καταλάβει αμέσως αν ο ασθενής έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επέμβαση και θα κατευθύνει αναλόγως το άτομο προς την σωστή κατεύθυνση. Πολύ βοηθητική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η συμβολή της τεχνολογίας, αφού μέσα από υπολογιστή μπορεί να γίνει η ανάλογη προσομοίωση, ώστε να δείχνει το τελικό αποτέλεσμα κατά προσέγγιση. Το αποτέλεσμα δηλαδή που θα μεταμορφώσει αρμονικά και ρεαλιστικά το εν λόγω πρόσωπο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρινοπλαστικής;

   • Διορθώνει το στραβό διάφραγμα
   • Αποκαθιστά την κακή αναπνοή και ρινική συμφόρηση
   • Σταματάει πονοκέφαλο και ροχαλητό
   • Προσφέρει έναν απολαυστικό ύπνο τα βράδια
   • Βελτιώνει κατά πολύ την αντοχή στην άσκηση
   • Βελτιώνει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των ασθενών τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά

Υφίσταται ο όρος ρινοπλαστική με laser;

Για την αναδιαμόρφωση των χόνδρων και των οστών στην μύτη απαιτείται η παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι και λεπτά ειδικά εργαλεία. Το laser περιορίζει το αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει λειτουργικά. Για επιτυχημένη και ολοκληρωμένη αλλαγή, η σύγχρονη λειτουργική ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που πρέπει να κάνετε.

 Ρινοπλαστική - Πλαστική Μύτης: Φωτογραφίες Πριν & Μετά

 

Ρινοπλαστική-01

Ρινοπλαστική-02

Ρινοπλαστική-05

Ρινοπλαστική-04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά βίντεο


Ρινοπλαστική - Πλαστική Μύτης: Σχετικά Άρθρα