Ρινοπλαστική (Πλαστική μύτης): Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε!

Λίγα Λόγια Για Την Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική (ή όπως αναφέρεται συχνά πλαστική μύτης) είναι μια επέμβαση που αποσκοπεί στην αισθητική βελτίωση του σχήματος της μύτης. Η δυσμορφία της ρινός μπορεί να είναι:

  • Συγγενής (να υπάρχει δηλαδή από την γέννηση)
  • Αποτέλεσμα τραυματισμού.

 

Ρινοπλαστική και Ρινικό Διάφραγμα

H ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που συνδυάζεται εύκολα με τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, από την στιγμή που ο ασθενής παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα και δυσχέρεια στην ρινική αναπνοή.

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα οστεοχόνδρινο πέταλο που καλύπτεται από βλεννογόνο, έχει πάχος μερικά χιλιοστά και χωρίζει τα δύο ρουθούνια μεταξύ τους. Αρκετές φορές η απόκλισή του από την μέση γραμμή ή η πάχυνσή του ευθύνεται για προβλήματα αισθητικά (π.χ. στραβή μύτη) και λειτουργικά (δυσκολία αναπνοής ή ροχαλητό). Η διόρθωση του διαφράγματος γίνεται στο ίδιο χειρουργείο, έτσι ώστε ο ασθενής να αποκτήσει όμορφο πρόσωπο και άνετη αναπνοή.

Η μύτη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και στην φυσιογνωμία του ατόμου, αφού βρίσκεται στο επίκεντρο του προσώπου και έχει ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό σχήμα.

 

Στόχος Της Ρινοπλαστικής

Οι συνήθεις λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να επιλέγουν την πλαστική μύτης είναι ιατρικοί και αισθητικοί. Από την μία η δυσλειτουργία της ρινικής κοιλότητας μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην όσφρηση ή να περιθωριοποιήσει το άτομο, λόγω της αμηχανίας και της ντροπής που μπορεί να νιώθει για την μορφολογία της μύτης.

Αποκλειστικός στόχος της ρινοπλαστικής είναι το αποτέλεσμα μιας καλαίσθητης μύτης, η οποία προσφέρει την απόλυτη αρμονία και ισορροπία στο πρόσωπο και στα χαρακτηριστικά του. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άντρες και σε γυναίκες, από την ολοκλήρωση της εφηβείας και μετά, μέχρι και την γεροντική ηλικία.

 

Η Επέμβαση

Τεχνικές Ρινοπλαστικής

Από καθαρά τεχνική πλευρά η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την παλιά κλασσική μέθοδο της κλειστής ρινοπλαστικής ή με την νεώτερη μέθοδο της ανοικτής ρινοπλαστικής. Ο κ. Αραβανής εφαρμόζει πάντα την ανοικτή μέθοδο. Η ανοικτή μέθοδος πλεονεκτεί σαφώς έναντι της κλειστής στα εξής σημεία:

  1. Ο χειρουργός βλέπει καθαρά όλες τις λεπτομέρειες του σκελετού της μύτης και διαπιστώνει με ακρίβεια κάθε αρχιτεκτονική παρέκκλιση. Κατά συνέπεια γίνεται μια απόλυτα ακριβής διάγνωση των αιτίων της εξωτερικής ρινικής δυσμορφίας.
  2. Η καλή ορατότητα επιτρέπει στον χειρουργό την  ευχερή  και ασφαλή εκτέλεση λεπτών χειρουργικών χειρισμών.
  3. Η ακρίβεια των χειρουργικών παρεμβάσεων δίνει στον χειρουργό την αίσθηση του μέγιστου δυνατού ελέγχου κατά την επέμβαση, γεγονός που ερμηνεύει και τα απόλυτα προβλέψιμα αποτελέσματα της ανοικτής ρινοπλαστικής.

Πριν Την Επέμβαση Της Ρινοπλαστικής

Πριν την επέμβαση  γίνεται ένας τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, δηλαδή εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική κλινική εξέταση. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό για το αν λαμβάνει κάποια φάρμακα. Ο γιατρός θα συστήσει την αποφυγή κάποιων φαρμάκων (πχ. ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά) για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

 

Μετά Την Επέμβαση Της Πλαστικής Μύτης

Με το πέρας της επέμβασης, συνήθως παρατηρούνται μικρές μελανιές στην περιοχή των κάτω βλεφάρων. Αυτές οι εκχυμώσεις, υποχωρούν μέσα σε 8 περίπου ημέρες και ο ασθενής επανέρχεται στην καθημερινότητά του. Τα θαλασσινά μπάνια επιτρέπονται μετά από 2 εβδομάδες. Τα σπορ όμως πρέπει να αποφεύγονται για 4 εβδομάδες.

Ολοκληρωτικά, το οίδημα στην περιοχή φεύγει στο διάστημα του ενός μήνα από την ημερομηνία της επέμβασης. Το ανεπαίσθητο πρήξιμο που έχει μείνει στην περιοχή, υποχωρεί βαθμηδόν τους επόμενους 6 μήνες, διάστημα στο οποίο ο ασθενής παρατηρεί το τελικό και θεμιτό αποτέλεσμα.

 

Συχνές Ερωτήσεις Για Την Ρινοπλαστική

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί  1,5 ώρα, αν πρόκειται για αισθητική ρινοπλαστική, ενώ απαιτούνται 2,5 ώρες όταν περιλαμβάνει και λειτουργική διόρθωση.

Η πλαστική μύτης είναι μια επώδυνη επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές η επέμβαση μύτης δεν προκαλεί πόνο, πέραν από μία μικρή ενόχληση εξαιτίας των ταμπόν που έχουν εφαρμοστεί από τον χειρουργό. Τα ταμπόν αφαιρούνται σε 1-2 μέρες, ενώ ο εξωτερικός νάρθηκας αφαιρείται 6-7 μέρες μετά την επέμβαση.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές;

Μετά την επέμβαση, οι επιπλοκές σπανίζουν από την στιγμή που ο πλαστικός χειρουργός έχει την ανάλογη εμπειρία και κατάρτιση. Είναι σύνηθες φαινόμενο, ο ασθενής να υποβάλλεται σε επαναληπτική επέμβαση λόγω μη επιθυμητού αποτελέσματος. Η σωστή επιλογή πλαστικού, σας αποτρέπει από τέτοιου είδους περιστατικά.