Ρινοπλαστική: 3+1 Μύθοι – Αλήθειες

rinoplastiki-3-1-mithoi-kai-alithies

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι  ζητούν τη ρινοπλαστική για να διορθώσουν κάποιες ατέλειες της μύτης και της ρινικής τους κοιλότητας, καθώς αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση που απευθύνεται πλέον σε όλους, χωρίς το κόστος της να είναι υπερβολικό.

Η διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκεκριμένης επέμβασης έχει όμως δημιουργήσει αρκετούς μύθους και παραπληροφόρηση, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία υπόσταση.

Ας δούμε λοιπόν τις αλήθειες πίσω από τους 3+1 πιο συχνούς μύθους για την ρινοπλαστική!

Μύθος Νο1: Είναι μια ιδιαίτερα επίπονη χειρουργική επέμβαση

Ο μύθος αυτός είναι ανυπόστατος. Πολλοί ασθενείς είναι τρομοκρατημένοι στην ιδέα του πόνου που θα πρέπει να υποστούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καθώς και κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας της.

Η αλήθεια

Οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν γενική αναισθησία για τη ρινοπλαστική, προκειμένου να επιτελέσουν απερίσπαστοι την ιδιαίτερα περίπλοκη αυτή επέμβαση. Μικροενοχλήσεις μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, οι οποίες όμως μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη χρήση παυσίπονων και κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Μύθος Νο2: Η επέμβαση μπορεί να μην πετύχει

Υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες που αφορούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ρινικών οστών, καθώς και του μαλακού ιστού γύρω από αυτά. Έτσι δημιουργούνται περιορισμοί στο κατά πόσο μπορεί να επέμβει ένας χειρουργός και να δώσει στη μύτη σας το σχήμα που θα θέλατε, με αποτέλεσμα τη μερική ή ακόμα και την πλήρη αποτυχία της εγχείρησης.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι, όπως δεν είναι όλες οι μύτες ίδιες, δεν είναι ίδιοι και όλοι οι πλαστικοί χειρουργοί και αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Κάθε πλαστικός χειρουργός έχει τη δική του τεχνική  που καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό σας συνιστούμε να διερευνήστε τις δουλειές του εκάστοτε πλαστικού χειρουργού και να σιγουρευτείτε ότι είναι ο κατάλληλος για εσάς, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Μύθος Νο3: Θα πρέπει να βρίσκεστε σε κατάλληλη ηλικία για να κάνετε την επέμβαση

Υπάρχει η φήμη ότι υπάρχει όριο ηλικίας στο οποίο μπορείτε να κάνετε την επέμβαση. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι πολύ νωρίς, ή πολύ αργά για να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια.

Η αλήθεια

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς, ή πολύ αργά για να προβείτε σε μια τέτοια επέμβαση. Αν ο οργανισμός σας είναι αρκετά υγιής για να ανταπεξέλθει σε μια χειρουργική επέμβαση, τότε κάθε ηλικία που δε χρειάζεται τη συγκατάθεση ενός ενήλικα είναι κατάλληλη.

Μύθος Νο4: Απώλεια της όσφρησης

Ακόμα και με τους πιο έμπειρους χειρουργούς, οι ασθενείς θα έχουν μειωμένη αίσθηση της όσφρησης μετά την εγχείρηση, καθώς υπάρχει φλεγμονή στις αναπνευστικές οδούς της μύτης.

Η αλήθεια

Καθώς πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία, μειώνεται η αίσθηση της όσφρησης για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό για τους περισσότερους ασθενείς μπορεί να είναι τρεις έως έξι εβδομάδες, όμως στη συνέχεια επανέρχεται κανονικά.

Γεώργιος Θ. Αραβανής 

Πλαστικός Χειρουργός

aravanisplasticsurgery.gr