Βλεφαροπλαστική: 3+1 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την επέμβαση

symvoules_vlefaroplastikis

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί μια αισθητική χειρουργική επέμβαση η οποία έχει ως σκοπό να αφαιρέσει τις «σακούλες» που έχουν σχηματιστεί κάτω από τα μάτια, καθώς και το χαλαρό δέρμα (δηλ. το  δέρμα που περισσεύει) από τα άνω και κάτω βλέφαρα. Μπορεί να διορθώσει την εμφάνισή σας, αποβάλλοντας την αντιαισθητική κουρασμένη όψη και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας.

Επιπλέον, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθεί η όραση σε ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς η χαλάρωση στα άνω βλέφαρά τους αποτελεί εμπόδιο για την όρασή τους και δυσκολεύει αισθητά την καθημερινότητα τους.

Ειδικότερα στους ηλικιωμένους, η βλεφαροπλαστική είναι μία πολύ σημαντική επέμβαση όχι μόνο από αισθητικής, αλλά και από πρακτικής πλευράς. Καθώς περνάνε τα χρόνια, το δέρμα των άνω βλεφάρων γερνάει και χάνει την ελαστικότητά του και χαλαρώνει μερικές φορές σε τέτοιο βαθμό, ώστε  η συσσώρευσή του στα βλέφαρα να λειτουργεί σαν «καπάκι», που εμποδίζει το ανασήκωμα των άνω βλεφάρων.

Γι’ αυτό η βλεφαροπλαστική αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι όμως ιδανική λύση για όλους; Δείτε στη συνέχεια 3+1 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την επέμβαση.

Βεβαιωθείτε ότι είστε κατάλληλοι για την επέμβαση

Υποψήφιοι για τη βλεφαροπλαστική μπορούν να είναι όλοι οι υγιείς άνθρωποι άνω των 35 ετών. Ωστόσο και νεότεροι, που αντιμετωπίζουν κληρονομικό πρόβλημα βλεφαροχάλασης (δηλ. χαλάρωσης του δέρματος των βλεφάρων), μπορούν να προχωρήσουν στην εγχείρηση.

Να έχετε σαφή εικόνα για τη διάρκεια του αποτελέσματος

Γενικά το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής διατηρείται για 10-15 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα και η διάρκεια του εξαρτάται από την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς, την ηλικία του και φυσικά τις καθημερινές του συνήθειες.

Ρωτήστε τον γιατρό για την διαδικασία και τη διάρκεια της

Η βλεφαροπλαστική διαρκεί περίπου 2 ώρες και περιλαμβάνει τα άνω και κάτω βλέφαρα. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα τοπική αναισθησία. Συνήθως η επέμβαση ξεκινά από τα άνω βλέφαρα και μετά προχωράει στα κάτω. Αφαιρείται το πλεονάζον δέρμα και πιθανόν μέρος του λίπους, ανάλογα με το υφιστάμενο πρόβλημα.

Μεγάλη προσοχή στην περίοδο ανάρρωσης

Μετά την εγχείρηση ο ασθενής είναι ελεύθερος να πάει σπίτι του, αλλά θα πρέπει να διανυκτερεύσει κάποιος μαζί του το πρώτο βράδυ. Τα βλέφαρά του θα έχουν ράμματα, τα οποία θα αφαιρεθούν μετά από μια εβδομάδα. Σύνηθες φαινόμενο αποτελεί το πρήξιμο και το μελάνιασμα, τα οποία υποχωρούν μέσα σε μια με δύο εβδομάδες.

Μετά το πέρας της βλεφαροπλαστικής ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να μειώσει τις δραστηριότητές του για την πρώτη εβδομάδα. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει προμηθευτεί παγάκια, γάζες, σταγόνες για τα μάτια, καθαρές πετσέτες και παυσίπονα που του έχει συστήσει ο γιατρός.

Γεώργιος Θ. Αραβανής 

Πλαστικός Χειρουργός

aravanisplasticsurgery.gr