Βλεφαροπλαστική: Αποκτήστε Ξεκούραστο Βλέμμα!

Μεταβείτε στην ενότητα


Τι προσφέρει η βλεφαροπλαστική στην εικόνα του προσώπου

Η χαλάρωση του δέρματος κάτω από τα μάτια και στο πάνω μέρος (το λεγόμενο καπάκι) είναι αναπόφευκτη στο πέρασμα του χρόνου. Το δέρμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο, με αποτέλεσμα τα πρώτα σημάδια της γήρανσης να έχουν αντίκτυπο εκεί. Η όψη αρχίζει και φαίνεται κουρασμένη, οι μαύροι κύκλοι είναι πιο έντονοι, πάνω από τα μάτια το δέρμα διπλώνει και μερικές φορές πέφτει προς τα μάτια. Όλες αυτές οι συνθήκες δημιουργούν μία εικόνα που κανείς δεν θέλει να αντικρύζει στον καθρέφτη, ειδικά όταν εμφανίζεται σε νεότερα άτομα λόγω πρόωρης γήρανσης ή κληρονομικότητας.

Η βλεφαροπλαστική είναι μία μέθοδος της πλαστικής χειρουργικής που δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς της όψης του προσώπου όπως ήταν πολλά χρόνια πριν. Βάζει τέλος στην θλιμμένη και κουρασμένη ματιά, μπορεί να συνδράμει θετικά στους μαύρους κύκλους και βελτιώνει την όραση που, σε μερικές περιπτώσεις, λόγω υπερβολικής χαλάρωσης του άνω βλεφάρου, παρεμποδίζεται. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές βλεφαροπλαστικής που επιλέγονται ή συνδυάζονται ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Τυπική βλεφαροπλαστική, τεχνικές laser, κλασική πλαστική βλεφάρων με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την χαλάρωση ή επιφέρουν πρόωρη γήρανση

Η ευαίσθητη περιοχή των ματιών μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες συνήθειες όταν είστε ακόμα νέοι, όπως είναι η πολύωρη ηλιοθεραπεία χωρίς γυαλιά και τα συχνά ξενύχτια.

Επίσης η κληρονομικότητα, το στρες, η διατροφή που βασίζεται σε λιπαρά και άλλες κακές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση στα μάτια. Η οριστική λύση σε όλα τα παραπάνω έρχεται μέσα από την βλεφαροπλαστική.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για να κάνουν την επέμβαση

Σε γενικές γραμμές μπορούν όλοι να επιλέξουν την βλεφαροπλαστική σαν λύση στην χαλάρωση  του δέρματος των ματιών.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος εξαιτίας της χαλάρωσης δείχνει να έχει ταλαιπωρημένη όψη συνέχεια , αν οι γυναίκες είναι δύσκολο να εφαρμόσουν το μακιγιάζ στα μάτια, αν δεν υπάρχει καλή όραση λόγω της χαλάρωσης του άνω βλεφάρου και αν κάποιος φαίνεται πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι είναι, τότε είναι ιδανικός υποψήφιος για την βλεφαροπλαστική.

Διαδικασία επέμβασης και κόστος

Η επέμβαση μπορεί να γίνει μεμονωμένα στο άνω ή κάτω βλέφαρο ή και στα δύο.

Στην άνω βλεφαροπλαστική αφαιρείται το τμήμα δέρματος και λίπους με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά τη συρραφή, η τομή που προκύπτει να ταυτίζεται με την φυσιολογική πτυχή του άνω βλεφάρου. Η τομή δηλαδή, είναι μη ορατή και φαίνεται σαν να είναι αυτή η πτυχή του βλεφάρου.

Στην κάτω βλεφαροπλαστική η τομή πραγματοποιείται κάτω από τις βλεφαρίδες σβήνοντας προς τα έξω, στις ρυτίδες της έξω γωνίας του ματιού. Εν συνεχεία αφαιρείται το λίπος καθώς και μικρή ποσότητα πλεονάζοντος δέρματος και στο τέλος συρράπτεται η περιοχή με ένα λεπτό ράμμα. Σε αυτό το σημείο ο πλαστικός χειρουργός έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει ανάρτηση όλου του κάτω βλεφάρου τοποθετώντας ειδικές ραφές στον σφικγτήρα μυ.

Η αναισθησία μπορεί να είναι ολική ή τοπική, ανάλογα με τι έχει συμφωνηθεί πιο πριν και η διάρκεια της επέμβασης είναι 30 λεπτά για κάθε ένα βλέφαρο. Αν ο γιατρός επιλέξει την τοπική αναισθησία είναι γιατί θέλει να ελέγχει το αποτέλεσμα, ζητώντας από τον ασθενή να κινεί τα βλέφαρά του. Μόλις η επέμβαση τελειώσει ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του με ειδικές ταινίες στα μάτια. Στην αρχή θα τα βλέπει όλα θολά, λόγω της αλοιφής που έχει τοποθετηθεί  στα μάτια και όχι επειδή η βλεφαροπλαστική επηρέασε την όρασή του.

Η επέμβαση δεν αφήνει σημάδια. Επίσης, όπως αναφέραμε, δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα της όρασης ούτε την κίνηση των οφθαλμών.

Όσον αφορά το κόστος της βλεφαροπλαστικής δεν είναι το ίδιο για τον κάθε ασθενή. Υπάρχουν αυξομειώσεις οι οποίες εξαρτώνται από τη δυσκολία και τον χρόνο της επέμβασης. Για να μάθετε λοιπόν την τιμή για την δική σας περίπτωση, πρέπει πρώτα να γίνει μία συμβουλευτική συνεδρία με τον ιατρό, ώστε να τεθούν οι στόχοι και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Βλεφαροπλαστική με λέιζερ

Ο dr Γεώργιος Αραβανής σε επιλεγμένες περιπτώσεις με αρχόμενη χαλάρωση των βλεφάρων, εφαρμόζει την βλεφαροπλαστική με το εξειδικευμένο laser (fractional laser). H αναίμακτη αυτή βλεφαροπλαστική διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και προκαλεί σύσφιγξη του δέρματος του βλεφάρου.

Πριν την επέμβαση

Ο ασθενής έρχεται την ημέρα της επέμβασης στην κλινική, χωρίς να έχει φάει και πιει νερό για 8 ώρες πριν. Στην αρχή εφαρμόζεται αντισηπτικό διάλυμα στο πρόσωπο για να σχεδιαστεί με ειδικό μαρκαδόρο η περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί και η ακριβής θέση των τομών. Στη συνέχεια χορηγείται η  τοπική αναισθησία σε κάθε ένα από τα βλέφαρα που πρόκειται να γίνει η τομή, με τη σειρά που διευκολύνει τον γιατρό.

Μετά την επέμβαση - Χρόνοι νοσηλείας και ανάρρωσης

Όπως είναι λογικό ο ασθενής θα είναι πρησμένος με ήπιες μελανιές στο πρόσωπο, την ημέρα της επέμβασης και περίπου για μία εβδομάδα μετά. Δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στην έκφραση του προσώπου, όμως το βλέμμα αναδιαμορφώνεται πλήρως και αποκτά λάμψη, δεν δείχνει πια κουρασμένο και φαίνεται νεανικό! Το λίπος που περίσσευε έχει αφαιρεθεί, χωρίς να αλλάξει κάτι στην φυσική εικόνα του προσώπου.

Σημαντικό πλεονέκτημα της επέμβασης είναι ότι μετά από λίγες ώρες ο ασθενής αναχωρεί  για το σπίτι του.

Ο ασθενής φροντίζει την περιοχή των βλεφάρων με παγοκύστεις, προκειμένου να μειωθούν οι εκχυμώσεις και το οίδημα. Ο γιατρός, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, χορηγεί αντιβιοτικά για προληπτικούς λόγους. Ο ασθενής μπορεί να βγει έξω φορώντας γυαλιά ηλίου. Αν εργάζεται από το σπίτι μπορεί να ξεκινήσει τη δουλειά του μετά από 3-4 μέρες, αλλιώς θα πρέπει να πάρει άδεια για 1 εβδομάδα. Μετά από 3 εβδομάδες μπορεί να αρχίσει να γυμνάζεται και να σηκώνει βάρη. Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί μέσα σε 2 μήνες.

Τι δεν μπορεί να διορθώσει η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική εστιάζει στο να σας χαρίσει ένα νεανικό βλέμμα, απαλλαγμένο από κούραση, βελτιώνοντας τις πτυχές του δέρματος και προσφέροντας την αίσθηση του αμυγδαλωτού σχήματος στα μάτια.

Τι δεν μπορεί να διορθώσει η επέμβαση; Τις ρυτίδες και τα σημάδια του χρόνου στο πόδι της χήνας και τα πεσμένα φρύδια. Για τέτοιου είδους αποτελέσματα μπορείτε να συνδυάσετε με τη βλεφαροπλαστική άλλες επεμβάσεις όπως είναι το lifting και άλλες τεχνικές που μπορεί να σας προτείνει ο πλαστικός χειρουργός σας.

Χρειάζεται να επαναληφθεί η επέμβαση;

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον χρόνο! Η βλεφαροπλαστική λοιπόν δεν θα σταματήσει την αναπόφευκτη γήρανση και μετά από 10 χρόνια θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται το αρχικό αποτέλεσμα. Σε εκείνο το διάστημα και εφόσον ο άνθρωπος βρίσκεται σε μία ηλικία και κατάσταση που μπορεί να ανταπεξέλθει στην επέμβαση, μπορεί να επαναληφθεί η βλεφαροπλαστική

Τι προσφέρει ο dr. Γεώργιος Αραβανής στους ασθενείς του;

Δίνοντας αυστηρή προτεραιότητα στην ασφάλεια και το αποτέλεσμα ο πλαστικός χειρουργός dr. Γεώργιος Αραβανής θέτει ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από την επέμβαση.

Η κλινική εμπειρία του πάνω στην βλεφαροπλαστική είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται από τους ευχαριστημένους ασθενείς που έχει ήδη χειρουργήσει. Εφαρμόζοντας την ενδεδειγμένη μέθοδο σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός εγγυάται για την ασφάλεια, το λιγότερο οίδημα και το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ατόμου.

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιπλοκές

Στην βλεφαροπλαστική οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία του ιατρού μηδενίζονται.

Μικρότερης σημασίας επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν, ανάλογα με τον κάθε οργανισμό και την περίπτωση ξεχωριστά, είναι το μετεγχειρητικό αιμάτωμα που αντιμετωπίζεται άμεσα, η αλλοίωση στο σχήμα των βλεφάρων που εναπόκειται καθαρά στη δεξιοτεχνία του ιατρού και εμφάνιση (παραπάνω από το κανονικό) του σκληρού χιτώνα του οφθαλμού που με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται.

Συχνές ερωτήσεις

Τι να προσέξω στο σπίτι, μετά την επέμβαση;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά την επέμβαση τα μάτια σας θα είναι λίγο ευαίσθητα. Αν νιώθετε ενόχληση μπορείτε να πάρετε τα κοινά αναλγητικά και να είστε μια χαρά. Τα οίδημα και οι μελανιές θα φύγουν εντελώς σε ένα διάστημα 5-10 ημερών.

Μετά από 1 εβδομάδα αν αισθάνεστε άνετα μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής. Άκρως απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου. Οι γυναίκες μπορείτε να εφαρμόσετε το make up σας μετά από 10 περίπου ημέρες. Θα είστε έτοιμοι για τη γυμναστική σας μετά από 2 εβδομάδες.

Αν κάποιος είναι νέος και λόγω κληρονομικότητας έχει πεσμένο βλέφαρο τι μπορεί να κάνει;

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χαλάρωση δέρματος εξαιτίας γήρανσης, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί εκτός από την κλασική βλεφαροπλαστική χωρίς εξωτερική τομή να προτείνει κάποια εφαρμογή laser στην επιφάνεια των βλεφάρων, με μικρότερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η βλεφαροπλαστική;

Όταν ο ασθενής έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που αφορούν τα μάτια τότε η βλεφαροπλαστική δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η έντονη μυωπία, ο εξόφθαλμος.

Σε ποιες ηλικίες ενδείκνυται;

Συνήθως τα άτομα που χρειάζονται βλεφαροπλαστική είναι άνω των 40 ετών, τότε δηλαδή που ξεκινάει η γήρανση στην δερματική περιοχή των ματιών. Νωρίτερα μπορεί να παρουσιάζεται ανάγκη για την επέμβαση όταν υπάρχει δυσμορφία βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας.

Θα φαίνεται στα μάτια ότι έχει γίνει βλεφαροπλαστική;

Όχι, όταν σας αναλάβει ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός. Σκοπός είναι το βλέμμα να ανοίξει και να λάμψει! Να φαίνονται τα μάτια νεανικά λαμπερά και ξεκούραστα, χωρίς κανένα σημάδι ότι έχει γίνει κάποια πλαστική επέμβαση.

Ποια περίοδος είναι καταλληλότερη για τη βλεφαροπλαστική;

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην επιλογή της εποχής ή του μήνα. Το μόνο που πρέπει να έχει υπόψιν του ο ενδιαφερόμενος είναι ότι μετά το χειρουργείο θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του 15 περίπου ημέρες ελεύθερες για την επούλωση.

Πόσα χρόνια διαρκεί το αποτέλεσμα;

Σίγουρα για δέκα χρόνια θα απολαμβάνετε ένα βλέμμα ξεκούραστο και νεανικό! Μερικοί άνθρωποι που προσέχουν τη διατροφή τους, δεν καπνίζουν, κοιμούνται καλά και έχουν καλή ποιότητα δέρματος διατηρούν το αποτέλεσμα για 15 ολόκληρα χρόνια!

Μπορεί κάποιος να επιλέξει να χειρουργήσει το ένα βλέφαρο μόνο;

Ναι. Το άνω ή το κάτω βλέφαρο δηλαδή. Πάντως ενδείκνυται να χειρουργούνται μαζί για καλύτερα αποτελέσματα.

Το κάπνισμα θα μειώσει τη διάρκεια αποτελέσματος;

Το κάπνισμα μετεγχειρητικά μπορεί να οδηγήσει σε αργή επούλωση. Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται να το κόψετε τόσο πριν όσο και μετά από το χειρουργείο. Σε αλληλεπίδραση με την κακή διατροφή και την κατάχρηση αλκοόλ, το αποτέλεσμα μπορεί να κρατήσει λιγότερο.

Διατροφή και γήρανση ματιών: Τι ισχύει;

Η ισορροπημένη διατροφή με φυτικές ίνες και η κατανάλωση άνω των 8 ποτηριών την ημέρα νερό κρατάει τον οργανισμό ενυδατωμένο, που είναι το Α και το Ω για ένα όμορφο δέρμα τόσο στο πρόσωπο όσο και στα μάτια.


Βλεφαροπλαστική: Σχετικά Άρθρα